Castell de Castelldans / Garrigues

castell-de-castelldans-100403_569bisblog

Vista general, entorn.

castell-de-castelldans-100403_519

Monument commemoratiu de la reconquesta de la Catalunya Nova i escales d’accés a la planura superior del turó, on havia estat el castell.

castell-de-castelldans-100403_558

Fonaments d'una edificació rectangular al bell mig del cim del turó.

Vistes exterior i de la part subterrània de la cisterna. En aquesta darrera fotografia es pot entreveure la seva respectable fondaria.

castell-de-castelldans-100403_561

castell-de-castelldans-100403_552

Desconeixem la antiguitat d’aquest mosaic confeccionat amb còdols, situat en un racó de l’esplanada, però en qualsevol cas creiem que seria una lamentable pèrdua la seva desaparició.

castell-de-castelldans-100403_510castell-de-castelldans-100403_512castell-de-castelldans-100403_513

Diversos escuts que figuren al monòlit commemoratiu de la reconquesta de la Catalunya Nova.

Situació: Dalt d’un turó presidint la localitat de Castelldans (Les Garrigues) – Lleida.

Època: Segle XII.

Estat: Pràcticament desaparegut. Molt poques restes, llevat d’una cisterna de considerables dimensions emplaçada al cim mateix del turó (No és accessible als visitants) i la base d’unes parets d’una petita estança rectangular.

La pujada al castell, des del poble s’efectua per un camí acuradament urbanitzat, ben asfaltat, amb baranes de fusta i un banc per asseure-us-hi, de tant en tant.

Els vehicles hi tenen prohibida la circulació, s’hi ha d’accedir a peu.

Dalt de tot, molt a prop, fàcilment accessible, hi ha un altre turó, completament erm, coronat per una gegantina senyera.

Les vistes des d’aquestes altures són esplèndides panoràmiques als quatre costats.

Dins del poble de Castelldans, cal localitzar l’església de la Mare de Déu de l’Assumpció.

Davant mateix de la torre de l’Església, s’inicia el carrer de La Saca (N 41 29 59.64 E 00 45 58.50) que condueix a una petita placeta de la que sortirem pel costat esquerra i trobarem de seguida l’inici del camí al castell (41 30 01.69 00 45 56.66), on hi ha un cadenat que impedeix la circulació als vehicles de motor.

Localització: N 41 30 04.57 E 00 45 54.79 - Altitud: 357 m.

Altres: A la vora de l’església trobarem també restes de un antic celler cenobial cartoixà, conegut popularment com Les Arcades.

Garrigues : Veure en un mapa més gran.

castell-de-castelldans-100403_557

Creiem que aquest búnquers situats a la planura superior del turó, procedeixen de l'època de la guerra civil espanyola (1936 / 1939).

castell-de-castelldans-100403_564

Turó situat a ben poca distància (i fàcilment accessible) del cim on hi ha les restes del castell. Presideix una senyera.