Castell de Can Jaumar – Cabrils / Maresme

Situació: A Cabrils, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Època: Segle XIX

Protecció: Ho desconeixem

Estat: Malmés, abandonat. Parcialment, és accessible lliurament.

Altres noms: Antiga masia de Can Rafart - Wikipedia.

Accés - Visitada el 03/06/2017:

Trobarem aquesta edificació a la confluència dels carrers que a Google Maps s'identifiquen amb els noms de carrer castell i Garrofers.

Hem aparcat als voltants.

• De la pàgina web de Wikipedia, ens complau extreure la següent informació (Juny 2017):

“El castell de Can Jaumar és un edifici residencial de Cabrils Maresme ) que imita un castell medieval. Va ser construït el 1923 per Manuel Jaumar en el lloc on havia estat l'antiga masia de can Rafart, d'origen medieval.

L'edifici és d'estil historicista i incorpora una col·lecció d'elements propis dels palaus com torres amb merletsmatacans, finestres bilobulades i escuts heràldics.

Manuel Jaumar i de Bofarull era capità i advocat de l'auditoria militar que provenia d'una nissaga catalana i va ser diputat als anys 1940, i regidor de l'Ajuntament de Barcelona els anys 50, concretament Tinent d'Alcalde. El seu germà Francesc va ser alcalde de Barcelona, l'any 1935.

Història de can Rafart

Els Rafart de Cabrils es van emparentar el 1579 amb els Riera, del mas Riera de Vilassar, una nissaga de pagesos documentada des de 1229.

A finals del segle XVI, es perd la branca dels Riera i la seva casa pairal de Vilassar de Dalt passa a anomenar-se també mas Rafart de Vilassar, encara existent, si bé molt transformada per Josep de Bruguera Alemany, entre els anys 1888 i 1891.

Altres:

• Com en altres ocasions, als efectes de classificació a les nostres pàgines documentem aquí una edificació a la que amb el degut respecte, li posem l'etiqueta de “fals castell”.
  • Aquesta qualificació no ha de ser pas entesa en un sentit pejoratiu. Ens referim a que és una construcció moderna, sense “solera”, sense antiguitat i sense història, tot i que, com també en altres casos, no deixa de tenir el seu encant.