Castell de Camprodon / Ripollès

castell-de-camprodon-091010_501

castell-de-camprodon-091010_506

castell-de-camprodon-091010_707

Situació: A la localitat de Camprodon (Ripollès) – Girona.

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Dins d’una propietat privada, no és visitable. Des de lluny es poden veure part de les antigues muralles.

Altres noms: Castell de Sant Nicolau - Generalitat de Catalunya.*

Visible des de diferents llocs del poble, dalt d’un pronunciat turó.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació - (Abril 2020:

Descripció

En un turó proper al Pont Nou se situa el castell del qual encara queden les muralles d'època carlina.

Encara que castell medieval és documentat el segle X, actualment, s'aprecien escasses restes del castell medieval.

Les restes visibles corresponen a la fortificació d'època moderna, totalment abaluartada.

Algunes de les parts resten destruïdes per la voladura del segle XVII.

Durant les guerres carlines la plaça es va re fortificar.

Actualment, l'emplaçament es troba molt alterat a causa de les demolicions del segle XIX i a les construccions d'època contemporània.

Cal pensar que, inicialment, es tractava d'un castell roquer, en el qual devia destacar algun element tipus torre de l'homenatge.

De fet, en la planimetria d'època moderna, sobretot la francesa, es fa referència a l'existència d'una torre.

Al seu entorn, s'hi devien bastir cases, i s'hi va construir un petit cenobi.

Posteriorment, la població s'anà desplaçant cap a la part baixa del turó, on sorgí un nou raval, origen de l'actual vila.

Es conserven restes d'un mur que, possiblement, es va construir a finals del segle XIII per unir el conjunt.

La reforma de la fortificació, en època moderna, tal com es constata en la planimetria conservada, va consistir a reparar mínimament les muralles que envoltaven el nucli urbà i adequar les defenses del castell a les noves tecnologies.

Així, es va convertir en un fortí envoltat de petits baluards per a l'artilleria.

Notícies històriques

El topònim "Camporotundo" es troba a l'acta de consagració de la primitiva església, dedicada a Sant Pere, l'any 904.

El 1196, Pere en Catòlic donà llicència a l'abat Bernat perquè, amb tots els veïns, es traslladés al Puig de les Relíquies (Podium Reliquiarium), on calgué fer algunes obres de defensa davant el perill de la guerra dels albigesos.

S'iniciava així el castell de Sant Nicolau, nom de la capella que sembla que ocupava aquell cim, on també hi havia, hom diu, un hospital de pelegrins.

A la banda de ponent del castell nasqué la Vila de Baix, sector que el castell protegí cenyint-lo amb les muralles.

El 1462 el rei Joan facultà uns delegats "per resoldre si convenia a les necessitats de la guerra arreglar la vella fortalesa de Camprodon".

Durant el 1666 s'iniciaren les obres de reconstrucció i ampliació del castell però el 1698 fou volat per ordre del virrei de Catalunya.

Segons sembla, amb el castell, també va desaparèixer l'antiga capella que li donava nom.

El lloc es convertí en terra de conreu però durant la Primera Guerra Carlina es va fer una fortificació en aquest puig.

La Diputació de Girona ha intervingut en aquest conjunt en diverses campanyes des de l'any 2017.

S'han dut a terme tant campanyes arqueològiques com de consolidació i restauració dels murs.

-         Segons l'oficina de turisme de la localitat l'Ajuntament està negociant la possibilitat de fer accessibles al públic aquestes muralles.

-         El Pont Nou, construït al segle XII, és una de les edificacions més notables de Camprodon.

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Camprodon, i no precisament a la vora les unes de les altres, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Ripollès : Veure en un mapa més gran.