Castell de Calders – Calders / Moianès

Panell informatiu que trobem a l'inici del camí a peu.

castell-de-calders-111001_553bis

Una perspectiva de l'edificació.

Un llenç de muralla.

Un altre llenç de muralla.

La torre, l'element més significatiu del conjunt. Vegi's que s'aguanta sobre una base de totxos d'època moderna, degut a que la roca sobre la que se sustentava ha caigut.

castell-de-calders-111001_521

En aquesta fotografia es percep clarament que la torre ha perdut la meitat del seu cos.

castell-de-calders-111001_535bis

Boca d'entrada d'una estança coberta amb volta de canó. Suposem que era una cisterna.

castell-de-calders-111001_533

Altra vista. Sota l'edificació del primer terme, a l'esquerra, hi ha l'estança coberta.

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Calders, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Moianès - (Barcelona)

Època: Segles XII – XIII.

Estat: Malmès, poques restes. L'element més significatiu del conjunt és la torre rodona, que està sustentada per material d'època moderna, al haver cedit la roca sobre la que estava edificada. També es pot veure la boca d'una petita estança subterrània amb sostre  de volta de canó (cal suposar que és una cisterna), a més de que son encara identificables alguns llenços de parets del recinte murat que l'envoltava.

Accés - Visitat el 01/10/2011:

La troballa ha estat relativament senzilla. Sortint de Calders, per una rotonda situada a 41 47 16.05 E 01 59 29.79 hem continuat per la carretera B-124 en sentit Monistrol de Calders, sense arribar-hi, doncs entre els PK 36/37 ( 41 46  48.53  01 59 50.76) d’aquesta carretera hem continuat per un trencall a mà dreta, en una pronunciada sortida.

Ens trobem llavors circulant per un camí de terra, una mica bonyegut de tant en tant, transitable amb precaució, fins un lloc situat a 41 46 57 01 59 30 on hi ha l’inici d’un corriol per pujar, a peu, al castell. Hi ha un  panell informatiu. Des de la carretera general fins aquest lloc hi ha uns 800 m. de distància.

Hem aparcat el cotxe aquí mateix i en uns 10 minuts de caminada hem arribat a tocar les restes del castell.

Informacions complementàries de l'ITINERARI

calders-rotonda-inici-itinerari

A Calders, rotonda des d'on prenem la sortida cap a la carretera B-124. Fotografia extreta de GOOGLE MAPS.

castell-de-calders-google-maps-itinerari

Visió general de l'itinerari. Fotografia extreta de GOOGLE MAPS i complementada amb la informació necessària.

calders-riu-calders-111001_503bis

A la vora d'aquesta construcció hi discorre el riu Calders, on hem localitzat aquest bonic indret. Creiem que hi ha d'haver-hi altres llocs també força interessants. Caldrà descobrir-ho.