Castell de Bellveí – Torrefeta i Florejacs / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A Bellveí, entitat de població del municipi de Torrefeta i Florejacs, de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Documentat des del segle XI, l’actual edificació és un gran casalot del segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als carrers dels voltants.

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del lloc. Al carrer Ample.

Localització: N 41 45 19 N 01 17 30 – Altitud: 490 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

Aquest gran casalot del segle XVI es troba al bell mig del nucli de Bellveí. La façana oest és la més interessant de tot l'edifici; en aquesta trobem una porta d’accés a mà dreta amb una llinda de pedra que conté la inscripció "FETA A FER PER RAMON GADIEL".

A la segona planta veiem dos portes balconeres amb balcó i barana de forja, una de les quals conté una llinda amb la data "1700" inscrita al centre. En aquesta mateixa planta observem un parell de finestres amb àmpit d'escàs interès. A la façana nord i observem un gran contrafort. A la segona planta s'obra una porta balconera amb balcó de forja, mentre que a l'esquerra d'aquesta apareix una finestra simple. La planta superior encapçala l'edifici amb dues finestres rectangulars més. A la façana sud-est prenen un gran protagonisme unes escales que donen accés a una estructura cilíndrica que antigament funcionava com a cuba. Algunes de les obertures d'aquesta façana han estat tapiades, degut al deteriorament que sofreix aquesta part de l'edifici. Per últim la façana sud presenta una sèrie de finestres rectangulars de diferents dimensions.

Notícies històriques

Documentat entre 1035 i 1071. l'any 1040, a l'Acta de Consagració de la canònica de la Seu d'Urgell, consta com a integrada en les seves propietats.”