Castell de Batea / Terra Alta

Vista general, entorn. Les velles pedres subsisteixen envoltades per modernes edificacions per tots cantons.

castell-de-batea-110318_703

Entorn.

castell-de-batea-110318_502

castell-de-batea-110318_704

Les restes amb una mica més de detall.

Situació: A Batea, el municipi de més extensió de la comarca de la Terra Alta (Tarragona).

Època: Segle XII – (Pat.mapa) - Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Pràcticament desaparegut. Podria ser una edificació del segle XII. Dalt del poble, són visibles uns carreus, mig amagats entre edificacions modernes.

Accés - Visitat el 18/03/2011:

Des del carrer del Aire, es veuen unes filades de pedres que a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya (fotos de l'any 1995), han estat identificades com a restes del castell de Batea.

Noves edificacions als voltants han desvirtuat avui dia, encara més, si això és possible, aquestes possibles restes.

Deixem constància gràfica d’aquestes pedres.

Altres:

• De la pàgina web Pat.mapa, enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

Restes del setial a la població.

Castell termenat. Documentat el 1153. “

“ Batea compta amb un nucli antic on encara es pot endevinar la muralla que l’envoltava.

La vila té un magnífic traçat medieval on els arcs, porxos i construccions de carreus són freqüents.

L'antic nucli de població o Vila Closa de Batea, lloc on es trobava l'antic castell, conserva carrers estrets i irregulars que li donen un caire antic; amb arcs coberts, portals, restes de torres i murs que són restes de les  antigues muralles.

El poble és presidit per la gran església parroquial de Sant Miquel, notable edifici barroc del segle XVIII amb façana ricament ornamentada i una torre campanar ben decorada.

A la plaça Major, on es troba la Casa de la Vila, es conserven uns interessants porxos construïts als segles XIII i XIV.

És interessant passejar sota els arcs gòtics del carrer Major, la plaça de Catalunya, el  carrer dels Cavallers i el barri jueu.

Entre molts  altres edificis interessants a destacar, dins el mateix nucli de població hi ha la capella de la Mare de Déu del Portal, barroca dels segles XVII i XVIII, i la xicoteta capella votiva de Sant Roc, protector de la pesta, construïda al segle XVIII.

Als afores de la vila hi ha la Torre de Martí, del segle XV, i la Torre del Castellà, amb finestrals renaixentistes del segle XVI, que segons tradició era del castellà d'Amposta, el mestre hospitaler.”

Per part nostra, sols afegir que és una veritable delícia caminar pels carrers del bonic barri antic de Batea. Encoratgem als forasters que visitin aquesta població, a fer-hi un passeig amb calma, sense preses.

Batea: Barri antic:

Terra Alta : Veure en un mapa més gran.