Casa del Governador – Tossa de Mar / Selva

I T I N E R A R I

Situació: A Tossa de Mar, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona), a tocar de les Muralles de Tossa de Mar.

Època: Segle XV  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Actualment hostatja el Museu Municipal de Tossa de Mar.

Altres noms: Palau del Batlle - (Patrimoni.Gencat).

La trobarem a la plaça del Pintor Roig Soler, recolzada a la muralla.

“ Descripció

Edifici de tres plantes i coberta de doble vessant a façana que està recolzat a la muralla i a la torre d'es Codolar.

L'estructura es complementa amb un pati posterior, situat a una altura inferior a la de la façana principal.

La façana és arrebossada i pintada de color ocre groguenc.

La planta baixa consta de dues obertures, una porta i una finestra.

El portal és adovellat amb grans blocs en forma d'arc de mig punt.

Davant de la porta, abans del llindar, hi ha una pedra de molí com a estora de benvinguda integrada en l'empedrat del carrer.

La finestra, petita i rectangular, està emmarcada de pedra i té una reixa de ferro de forja.

La seva llinda està formada per dos blocs que li donen una lleugera arcuació conopial.

El primer pis conté tres finestres, de les quals destaca la que hi ha sobre l'accés principal.

Es tracta d'un finestral gòtic amb arc conopial de taló, polilobulat i amb decoració vegetal a les impostes.

L'ampit està motllurat i es conserven els blocs que fan de base al finestral sota el llindar.

Darrera la finestra, a dins, hi ha dos banquets de pedra integrats per seure.

El segon pis té quatre finestres, dues d'arc de mig punt sobre la porta i la finestra principals, una d'arc deprimit còncau i una finestra de permòdols emmarcada de pedra.

A l'interior es pot veure per dins la torre d'es Codolar, adaptada a sala d'exposició.

Notícies històriques

Aquest edifici, protegit per la muralla i la torre d'es Codolar (s.XIV), era la residència dels batlles de sac dels abats de Santa Maria de Ripoll, ja que foren, fins 1835, els senyors feudals de Tossa.

Seguint els passos de Jaume Vilallonga i Balam (1861-1904), primer pintor en valorar el paisatge de Tossa, començaren a residir i a freqüentar Tossa altres pintors com Roig i Soler, Brull i Masriera fins que, a començament dels anys 30, va esdevenir punt de reunió internacional d'intel·lectuals de tot tipus.

Rafael Benet, el 1934, va sintetitzar aquell moment d'eclosió cultural en un escrit titulat “Tossa, babel de les arts”.

Entre aquests cal destacar el filòsof Paul Ludwig Landsberg, el poeta Jules Suepervielle.

L'arquitecte Fritz Marcus, l'escultor Jean Matisse, l'escultor Enric Casanovas, l'escriptor George Bataille i els pintors Sergio Brignoni, Jean Metzinger, George Kars, Oswald Petersen, Pere Créixamns, Marc Chagall, André Masson, Tadashi Kaminagai, Rudolf Lévy, Peter Janssen, Ari Walter Kampf, Émile Sabouraud, Oscar Zügel...

L'edifici, adossat a la torre de l'homenatge, anomenada d'es Codolar, va ser comprat per l'Ajuntament el 1974 a la família Falguera*.

Actualment fa la funció de museu municipal de Tossa.

Fou un dels primers museus d'art contemporani de l'Estat Espanyol, inaugurat el 1935 i dirigit per Vicenç Esteban i Darder.

En el museu s'hi conserven i difonen obres d'alguns dels esmentats artistes i restes de la vil·la romana dels Ametllers (Tossa), entre d'altres.

L'onze de setembre de 1985 es va inaugurar la restauració de les instal·lacions del nou Museu Municipal a càrrec de l'arquitecte Jordi Ambrós.

Fins llavors la façana havia estat de pedra vista.

Actualment el museu és un del punt de parada recurrents pels turistes i visitants de la Vila Vella de Tossa.

*Per tenir més informació d'Antoni Falguera, arquitecte, cal veure la fitxa referent a Can Sans, de Tossa de Mar, comarca de la Selva.”