Capella de Santa Magdalena de les Planes – Navès / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Navès, municipi de la comarca del Solsonès (Lleida). Isolada en mig de terres de conreu.

Accés – Visitada el 06/07/2017:

(0) - Punt d’inici: Circulant per la carretera C-26 (Berga / Solsona) en un lloc situat a la vora del PK nº 114 -  (42 00 05.7 01 36 22.2), trobarem una sortida per on continuarem, indicada per anar a Besora – 3 km i Busa a 15 km.

(1) – A 42 00 29.2 01 36 15.1 – Desviació: Continuem per l’esquerra. No hi ha indicador. Entrem a camí de terra.

(2) – A 42 00 24.6 01 36 12.8 – Desviació: Continuem per la dreta. No hi ha indicador. Trobarem la capella a uns cinc-cents metres. Hem aparcat al davant.

M A P A del recorregut, confeccionat manualment, doncs Google Maps no reconeix com a transitable la darrera part del camí

Captura de pantalla de Google Maps, complementada amb anotacions manuals

Conjunt de nau i capçalera de diferents èpoques i orientació a l'est.

Les Planes-1: Nau coberta amb volta de canó. Construcció a partir d'un parament de pedres treballades a cops de maceta en fileres. Porta d'arc de mig punt adovellat, al mur sud.

Les Planes-2: Absis de curvatura superior al mig semicercle amb arc presbiteral de mig punt i desviat a causa de la diferent llargada dels murs de la nau, arrenca de dos blocs que per les mides i decoració pertanyen a dos sarcòfags tipus "albat".

La construcció és a partir d'un parament de fileres de carreus treballats a punta tant a l'exterior com a l'interior, llevat de les fileres baixes, on el treball és més rústec.

L' absis té a l'exterior un sòcol amb bisell a tot vol.

Notícies històriques

Església no esmentada en l'Acta de Consagració i Donació de la Catedral d'Urgell l'any 839. Està dedicada a Santa Magdalena i es troba al costat de la masia de les Planes de Besora.”