Capella de Sant Ponç – Tordera / Maresme

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Tordera, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Mapa del recorregut

(0) Circulant per la carretera BV-5122 (Tordera / Fogars de la Selva), a l'alçada del PK nº 3 hi ha una sortida d'aquesta carretera (41 42 43.0 02 41 11.2) amb unes indicacions: Ermita de Sant Ponç i Comunitat el Rusc. Continuarem en aquesta direcció, circulant encara per un camí asfaltat.

(1) De seguida continuarem per un camí a mà dreta,

(2) fins un lloc situat a 41 42 47.8 02 40 58.8, on de nou trobem una desviació i continuem per l'esquerra. Aquí també hi ha una indicació.

(3) Entrem a un camí de terra, transitable, sobrepassem dues sortides a mà esquerra, fins a trobar-ne la tercera, (41 42 43 02 40 26) sense cap indicació, per on continuem,

(4) fins arribar a una zona on hi ha unes barbacoes, on aparcarem (41 42 32.6 02 40 25)

i on ja veurem l'esglesieta, una mica enfilada i emboscada.

El recorregut per camins de terra haurà estat d'uns 1300 metres aproximadament.

Capella d'origen romànic, reconstruïda després d'un incendi.

Conserva de l'època romànica l'absis semicircular i la nau de volta cilíndrica.

Ha sofert diverses reformes que han modificat l'original edifici. La porta d'entrada i l'espadanya són de 1685.

La última reforma (1729) es feu en estil barroc i s'afegí un notable cobert porxat sostingut per dotze columnes d'ordre dòric, totes de pedra tallada. Es restauraren l'any 1833.

La pica d'aigua beneïda és de 1737. Malgrat les diferents reformes, el conjunt s'integra força bé.

A l'interior de la capella hi havia l'altar major, d'estil barroc, de gran valor, amb les figures que l'adornaven perfectament dibuixades i ben tallades per les mans d'un artista.

Aquest altar havia estat consagrat el 1735, contenia una imatge tallada de Sant Ponç de gran valor. Actualment és molt senzilla. Té molta tradició l'aplec de Sant Ponç, que se celebra cada any l'11 de maig.

Notícies històriques

A l'església hi ha dues inscripcions: una a les finestres, on es llegeix "1615, el 15 e maig", i l'altra en un carreu de la porta d'entrada, amb la data de 1685.” “