Capella de Sant Pere del Soler – Torà / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A Can Solé, mas de Puig-redon, petit nucli de població dispersa, de Torà, vila i municipi de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XII –(Patrimoni.Gencat).

Protecció: A Patrimoni.Gencat, no hi apareix cap tipus de protecció.

Estat: Bon estat. Situada dins d'una propietat privada, habitada. Lògicament, cal moure's pel lloc, amb permís del habitants del mas. Aparcament al pati exterior de la casa.

Accés - Visitada el 08/03/2013:

L’itinerari és el mateix que el que ens ha portat a la Capella de Sant Joan de Puig-redon, és la continuació d'aquest, Sant Joan està a mig camí.

Remetem als possibles visitants a examinar el següent mapa on es detalla la ruta que hem practicat. No és excessivament complicada: hi ha indicadors en algunes cruïlles tot i que aquestes son poques però ben evidents.

Hem iniciat aquesta ruta dins de la localitat de Torà, al punt situat a les coordenades N 41 48 42 E 01 24 27, on comença la carretera LV-3005 que, entre altres destinacions, es dirigeix en primer lloc a l’Hostal Nou i a Solsona al final.

Uns 100 metres més endavant del PK 2 d'aquesta carretera (41 49 17 01 25 06), trobem una desviació: Continuarem per l’esquerra, indicat per anar a l’Hostal Nou i a Vallferosa. (1)

Passat el PK 3 abandonarem aquesta carretera per l’esquerra, en un lloc on està indicat, entre altres, per anar a Puig-redon i Can Millet (2).

A partir d'ara circularem per camins de terra perfectament transitables.

Per completar aquestes instruccions i a mode de “track”, detallarem tot seguit aquestes desviacions i donem unes coordenades que puguin facilitar la comprovació de la correcció de la marxa:

Desviació nº 2               41 49 54            01 25 19

Desviació nº 3              41 50 10.80       01 24 44.36

Hem arribat a Can Millet – Visita opcional: Capella de Sant Joan de Puig-redon.

Desviació nº 4              41 50 10.51       01 24 23.58     (Hi ha dos trencalls seguits. Continuar  per la dreta)

Desviació nº 5              41 50 17.39       01 24 23.35

Desviació nº 6              41 50 25.76       01 24 14.23

Petita capella que es troba a uns 25 metres del mas del Soler.

Construcció de planta rectangular, te coberta de volta de canó. L'entrada d'arc de mig punt adovellat, és troba al mur oest. Culmina la façana un campanar de cadireta d'un sol ull, formada per dues peces trapezoïdals on descansa una pedra monolítica amb una creu llatina gravada al mig.

Al mur sud no hi ha cap obertura. Al mur nord, hi ha una finestra de doble esqueixada. Al mur est no hi ha cap obertura. La coberta és de dues vessants(sud-nord), acabada amb teules. A l'interior hi ha tres arcs amb llunetes fetes de guix. També les parets estan enguixades.

Notícies històriques

Les primeres notícies de la capella es troben a la donació que l'any 1130 Guillem Bernat i la seva muller Guilla feren a Santa Maria de Solsona de l'alou de la Vila de Sanç, amb l'església de Sant Pere.”