Capella de Sant Joan de Puig-redon – Torà / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A Can Millet, masia del llogaret de Puig-redon, petit nucli de població de Torà, vila i municipi de la Segarra (Lleida).

Època: A la pàgina web Pat.mapa, es diu que aquesta edificació apareix documentada des del segle XI (Any 1062).

Protecció: A Patrimoni.Gencat, no hi apareix cap tipus de protecció.

Estat: Acuradament restaurada, es troba en molt bon estat. No és accessible lliurament, però una amable  senyora de la masia de Can Millet, lloc on està enclavada aquesta edificació, gustosament ens ha permès veure l’interior de la capella.

Fins i tot després de la visita, se'ns ha ofert per acompanyar-nos un tros del camí que, a continuació,  mena a Sant Pere del Soler.

Des d'aquesta pàgina, novament volem tornar a agrair-li la seva deferència.

Accés - Visitada el 08/03/2013:

L’itinerari és el mateix que el que ens durà a la capella de Sant Pere del Soler. Sant Joan està a mig camí. Remetem als possibles visitants a examinar el següent mapa on es detalla la ruta que hem practicat. No és excessivament complicada: hi ha indicadors en algunes cruïlles, tot i que aquestes son poques però ben evidents.

Hem iniciat aquesta ruta dins de la localitat de Torà, al punt situat a les coordenades N 41 48 42 E 01 24 27, on comença la carretera LV-3005 que, entre altres destinacions, es dirigeix en primer lloc a l’Hostal Nou i a Solsona al final.

Uns 100 metres més endavant del PK 2 d'aquesta carretera (41 49 17 01 25 06), trobem una desviació: Continuarem per l’esquerra, indicat per anar a l’Hostal Nou i a Vallferosa. (1)

Passat el PK 3 abandonarem aquesta carretera per l’esquerra, en un lloc on està indicat, entre altres, per anar a Puig-redon i Can Millet (2).

A partir d'ara circularem per camins de terra, perfectament transitables.

Per completar aquestes instruccions i a mode de “track”, detallarem tot seguit aquestes desviacions i donem unes coordenades que puguin facilitar la comprovació de la correcció de la marxa:

Desviació nº 2               41 49 54.00       01 25 19.00

Desviació nº 3              41 50 10.80       01 24 44.36

Hem arribat a Can Millet.

“ Descripció

Construcció d'una sola nau, coberta amb volta de canó amb llunetes i capçalera plana. Te planta rectangular.

L'entrada principal es troba al mur sud, és d'arc de mig punt adovellat. A la dovella central hi ha la data inscrita de "1859".

Al mur oest, hi ha una obertura circular i culmina la façana un petit campanar d'espadanya amb frontó triangular coronat per una creu.

El mur nord, està annexat amb un cobert de principis del segle XX. Al mur est, hi ha una petita espitllera a la part dreta. Davant d'aquesta façana hi ha el cementiri.

La coberta és de dues vessants(nord-sud), acabada amb teules.

A l'interior hi ha cinc trams de volta de canó amb llunetes. Al mur nord hi ha una capella. Es troba enguixat.

Notícies històriques

L'any 1062 es fa menció d'aquesta capella en el testament que fa Golfred en favor del seu fill Ramon i dels seus sagrers.”