Capella de Sant Nazari de les Olives – Peralada / Alt Empordà

I T I N E R A R I

Situació: Al veïnat de les Olives, en terrenys de Peralada, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Alt Empordà (Girona).

Protecció: A dia de la nostra visita, no hi havia cap informació al respecte a la corresponent pàgina web de la Generalitat de Catalunya *

Estat: Exteriorment presenta bon aspecte. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Accés – Visitada: 15/06/2019.

La manera en que hi hem accedit és pràcticament la mateixa que la que porta a l’Església del Mas del Sepulcre. Des del punt d'inici s’accedeix a la una o bé a l’altra segons continuem per la dreta o per l’esquerra.

0Punt d’inici: Havent planificat la descoberta des de casa, vàrem determinar dirigir-nos amb l'ajuda del nostre TomTom fins un lloc - 42 19 18.0 2 59 42.8 , una cruïlla situada en mig de terres de conreu, que al mapa de Google s'identifica com a carrer del Pont. La capella ja és visible.

Vàrem escollir aquest punt per que està situat molt a la vora de l'Església del Mas del Sepulcre, que també volíem visitar, aprofitant la proximitat, a un quilòmetre de distància l'una de l'altra. (Veure mapa).

Proporcionem tot seguit un petit mapa on s'aclareix el tema.

La introducció de les coordenades anteriors - des del punt 0 al punt 1 - en un mapa de Google, comporta la generació automàtica del següent

“Descripció

L'església de Sant Nazari es troba situada a l'agregat de les Olives, uns dos kilòmetres al nord-oest de la vila de Peralada.

És un edifici aïllat, d'una nau amb absis semicircular, que ha experimentat nombroses modificacions al llarg dels anys.

La porta d'accés es troba situada al mur lateral de migdia.; és una obertura allindada, molt senzilla.

A l'absis, que conserva una antiga coberta de lloses, hi ha una finestra d'arc de mig punt, i al frontis una petita obertura allargada.

La nau, amb els murs amagats per l'arrebossat, és coberta amb volta de maó de pla, i l'absis amb volta de quart d'esfera.

L'arc triomfal és de mig punt. El campanar de cadireta, que s'eleva a la part dreta del frontis, és d'una sola obertura.

Notícies històriques

El temple de Sant Nazari és un edifici romànic, probablement dels segles XII-XIII, encara que ha experimentat nombroses modificacions en diversos períodes.

Les restes de la primitiva construcció es troben a la capçalera; la nau no conserva cap element corresponent a l'època medieval.”