Capella de Sant Miquel de Gallifa – Sant Boi de Lluçanès / Osona

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Boi de Lluçanès, població i municipi del mateix nom, a la comarca d'Osona (Barcelona), prop del Mas Gallifa.

Època: Segle XI – Romànic – (Patrimoni.Gencat)

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat)

Accés – Visitada el 20/08/2016:

D'entrada hem de dir que ens ha costat una mica la seva localització. Obviem els passos previs que hem necessitat i ens centrem directament en el camí.

L'itinerari d'avui comença en un punt (0) situat a  42 03 30.3 02 14 18.1 on trobarem la fita del PK nº 0 de la carretera BV-4611, per on continuarem en sentit oest, indicat en direcció al castell d’Orís.

(1) A 42 03 35.9 02 13 13  deixem a l'esquerra l'edificació que al Mapa de Google, s'indica com a Restaurant Rectoria d'Orís. Continuem per la dreta.

Poc abans d'arribar aquí, a l'esquerra hi ha el castell d’Orís, enfilat dalt d'un penyal.

(2) A 42 03 49.4 02 12 03.7, abandonem l'asfalt. El camí continua sent transitable.

(3) A 42 03 53.2 02 11 44 . Hi ha un cartell indicador: Sant Salvador.

(4) A 42 04 07 02 10 58. Hi ha un cartell prohibint la continuació amb vehicle. Hi ha una cadena al terra. No es veu molt vella. Aparquem el cotxe i ens disposem a continuar l'itinerari a peu.

(5) A 42 04 28.3 02 10 45.8 arribem al davant del Mas Gallifa. Una mica a l'esquerra hi ha la capella, enfilada dalt d'un turó. Ens hi dirigim camp a través. Per pujar-hi, hi ha un senderol ben definit, amb unes escales.

M A P A del recorregut

No hem diferenciat el tram de camí amb cotxe, del tram que es fa a peu. Al text anterior, ja ho especifiquem. En qualsevol cas aquesta darrera part del camí a peu, salva una distància d'uns 1.600 metres aproximadament.

Localització: (6) N 42 04 29.4 E 02 10 44.1 – Altitud: 885 m.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Agost 2016):

“ Descripció

Edifici orientat a llevant, d'una nau amb absis semicircular i coberta amb volta de canó i teula àrab a l'exterior.

Les parets exteriors són llises excepte la de l'absis, que té un fris d'arcuacions llombardes. Té dues finestres a l'absis i una porta rectangular a la façana de ponent sobre la qual hi ha un campanar d'espadanya amb dos arcs.

Es distingeixen clarament tres fases constructives. La primera és de la segona meitat del segle XI, a la nau i l'absis. La segona és la del campanar d'espadanya i la tercera és la reconstrucció de la porta.

Notícies històriques

Documentada com a capella rural depenent de la parròquia de Sant Boi de Lluçanès, apareix amb el nom de Vila-Seca l'any 1150.

La dependència de Gallifa, mas del qual agafa el nom, es comprova en la donació de Pere de Gallifa a la seva filla Dolça, l'any 1244. Possiblement el 1686, quan el bisbe Pasqual visita la parròquia de Sant Boi, aquesta capella no tenia culte i el mateix bisbe mana enguixar-la i reparar la teulada.

Devastada al 1936, fou oberta de nou al culte fa pocs anys, des de que els propietaris del mas Gallifa han restaurat la capella, la masia i els voltants.

•  Durant el recorregut hem tingut que auxiliar a una parella de mitjana edat, veïns de Castellterçol, que en una desafortunada maniobra els hi havia sortit el cotxe del camí.

Afortunadament, entre tots vàrem poder resoldre feliçment aquesta situació.

Des d'aquesta pàgina els saludem de nou, molt cordialment.