Capella de Sant Magí – Tarragona / Tarragonès

És una edificació del segle XVIII, construïda sobre una muralla del segle XII

I T I N E R A R I

Situació: A Tarragona, ciutat i municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XVIII - (Patrimoni.Gencat).

“ Es construeix sobre i dins la muralla romana de la ciutat i un portal dels segles XII-XIII conegut com el Portal del Carro.

Ocupa l'amplada de l’antic portal del Carro, antiga porta d'entrada a la ciutat, i té de llarg una mica més que l'amplada de la muralla romana.” Wikipedia.

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 10/04/2015:

S'hi accedeix des del carrer de l'Arc de Sant Llorenç. La trobarem al final del carrer del Portal del Carro. És un carrer sense sortida i on no s'hi circula en cotxe. Fins i tot als darrers metres, hi ha uns quants esglaons.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2015):

“ Descripció

Ocupa l'amplada del que abans era el portal del Carro, antiga porta d'entrada a la ciutat, i té de llarg una mica més que l'amplada de la muralla romana.

Capella d'una nau, té la porta d'entrada al carrer Portal del Carro, sobre la qual hi ha una rosassa semicircular.

Cal destacar el retaule de marbre amb l'antiga imatge de Sant Magí, construït el 1911, i l'altar dedicat a la Mare de Déu dels Dolors. La construcció d'aquest últim fou indicada per el prelat Sr. Costa i Borràs.

Notícies històriques

La capella fou construïda a aquest lloc puix conta la tradició que Sant Magí, alliberat de les seves cadenes i obertes les portes de la presó per la protecció divina, sortí de la ciutat per la porta de la muralla (avui Portal del Carro) per dirigir-se a la seva cova de la Brufaganya.

El 23 de febrer del 1778 aquesta capella fou beneïda, i el 24, del mateix mes i any, fou la celebració de la primera missa.

A la devoció popular s'afegeix el fet que el 18 d'agost del 1813, amb la retirada napoleònica i la voladura de la ciutat de Tarragona, restà intacte el sector de Sant Martí.”

Altres llocs:

En aquest mateix carrer – Portal del Carro – hi ha disposat un plafó informatiu, amb forma de figura humana, recordant els tràgics fets d'un període fosc de la nostra història recent.

El convent de les Oblates, bastit en aquest mateix carrer, va ser utilitzat com a presó de dones de 1939 a 1944. Aquest Espai de Memòria, ens recorda aquells tristos temps.

Curiositats

A l’altra cara de la moneda, també al mateix carrer, llueix un espectacular mural d’en Carles Arola, artista-pintor muralista, que omple de color i d'optimisme qualsevol racó.

Unes mostres: