Capella de Sant Joan Samora – Sant Llorenç d’Hortons / Alt Penedès

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

F O T O S


Capella de Sant Joan Samora – Sant Llorenç d’Hortons

I T I N E R A R I 


Situació: A la vora de Sant Joan Samora, entitat de població de Sant Llorenç d'Hortons, vila i municipi de la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona). Del terme municipal, és el lloc documentat de més antic.

Època: Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat) - Restaurada sobre els anys 80 del segle XX.

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Situada dins d'un terreny clos amb una tanca, el poc que hem pogut veure d'aquesta edificació, aparenta un bon estat.

Altres noms:

Accés - Visitada el 13/07/2013:

L'itinerari que nosaltres hem fet, ha estat el següent:

Procedents de Martorell i circulant per la carretera C-54 en sentit Masquefa, entre els PK 22 i 21 d'aquesta carretera trobarem una sortida a mà esquerra (41 28 59.21 E 01 51 29.49) que ens conduirà a Sant Joan Samora a través de la carretera BV-2251.

Tot seguit, des d'aquesta petita població trobarem indicacions per arribar a la Capella de Sant Joan.

Localització: N 41 28 19.42 E 01 51 57.89 – Altitud: 186 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

“ Descripció

La capella romànica de Sant Joan Samora es troba situada prop de la carretera B-224, damunt un petit turó.

És un edifici d'una sola nau amb una capella afegida a la façana nord. L'absis, semicircular, té una finestra de doble esqueixada. La coberta interior és de volta apuntada sobre arcs torals. La porta d'accés, d'arc de mig punt amb arquivolta i impostes, es troba situada al mur de migdia.

 La construcció es completa amb un campanar d'espadanya de dues arcades de mig punt i coberta exterior de teula a dues vessants.

 El material emprat en l'obra és la pedra, tallada en carreus regulars a l'absis i irregulars a la resta. Al mur de ponent hi ha restes d'Opus spicatum.

 Pica baptismal. Té forma troncocònica amb les parets rectes. S'assenta damunt d'un peu afegit posteriorment. La seva decoració consisteix en dos gruixuts bordons immediats a la boca i un altre junt a la base que emmarquen un espai decorat amb motius geomètrics. Sota dels bordons superiors hi ha una sanefa repussada en dent de serra, amb les puntes dirigides a terra. Sortint del bordó inferior hi ha una altra sanefa formada per un seguit de triangles molt allargats amb un rombe a cada una de les seves puntes.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Alt Penedès : Veure en un mapa més gran.