Església paleocristiana de Santa Margarida – Martorell / Baix Llobregat

Situació: Afores de Martorell, vila i municipi de la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).

Època: Segle VI – Paleocristià /Tardo-romà / Romànica - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Situada en un entorn, a dia d'avui acuradament arranjat. Les restes, que han estat objecte de treballs de restauració i/o estudi, es troben estabilitzades.

Tot i que en aquesta visita hem pogut entrar al recinte, doncs la porta estava oberta, pensem que en altres ocasions, pot romandre tancada.

Accés - Visitada el 22/06/2013:

No és difícil la localització d'aquesta edificació, però si que és una mica enrevessat explicar la manera d'arribar-hi, sobre tot, per a “gent de fora”, doncs aquí es barregen, la circulació per grans vials, amb un recorregut pels estrets carrers del casc antic de Martorell.

Potser la millor fórmula que podríem proposar, seria la d'introduir al nostre navegador les següents coordenades: N 41 28 13 E 01 55 25.

En aquest punt, situats per sota de les gegantines calçades de l'autopista, i circulant per la carretereta que es dirigeix a Gelida, veurem una desviació (A mà dreta, si venim de Martorell), degudament indicada per anar al cementiri i a Santa Margarida, on hi arribarem ben aviat i sense destorbs.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Juny 2013):

L'església és de tipus paleocristià construïda en època visigòtica només es conserva en planta.

Es situada sota de l'església, que fou parròquia del priorat de Rocafort, de Santa Margarida (romànica).

L'església paleocristiana és de nau única, amb capçalera tripartida formada per tres cambres arrenglerades i adossades a un mur de fons recta.

L'absis és de secció semi circular (dibuixa un arc de ferradura) i conté basament d'obra del altar.

Les cambres laterals, segurament, sagristies, són de planta rectangular.

Dins de l'absis hi ha tres nivells de paviment, l'inferior dels quals en fou arrencada la capa superficial, i les altres dos són d' opus signinum.

L'aparell és fet amb còdols i pedres sense treballar, amb carreus bastant gran.

De l'església paleocristiana no es conserva documentació.

L'hem datada al segle VI per la seva estructura tipològica.

No sabem si en origen fou parròquia o, potser, monestir.

Sobre les restes de l'antiga al s. XII (finals) hi fou construïda una església romànica, que seria la parròquia de l'antic priorat de St. Genís de Rocafort, documentat el 1042 quan fou dotat per Guillem de Castellvell."

Edificacions properes: Tant a la vila de Martorell, com a les seves rodalies, hi ha un bon nombre d'edificacions medievals. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina, o accediu al següent enllaç: