Capella de Sant Jaume – Castellví de Rosanes / Baix Llobregat

I T I N E R A R I

Situació: En una extensa planura, al davant, però no a la vora precisament, de la Masia de Sant Jaume, una casa del segle XVIII , que a la seva vegada està situada sota les restes del castell de Sant Jaume. Totes aquestes edificacions pertanyen a Castellví de Rosanes, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).

Època: Segle XI -  Romànic - (Pobles de Catalunya) – (Curiosament, a Patrimoni.Gencat no hi ha la més mínima referència d'aquesta església).

Estat: Manté la teulada en peus. De la resta és difícil precisar-ho. A més de que no és accessible lliurament, ja que té la porta ben tancada, amb pany i clau, bona part de l'edificació està pràcticament coberta per unes enfiladisses molt ben desenvolupades i envoltada per una guàrdia pretoriana formada per un munt d'esbarzers, que impedeixen tant la contemplació com l'acostament.

Pels voltants, hi ha un munt de llocs on la terra apareix remenada, i també senyals d'abeuradors, prova evident de que els porcs senglars son força actius en aquesta zona.

Uns aclariments:

Tot i que al mapa de Google es veu molt senzill, no ha estat fàcil localitzar-la.

D'entrada hem preferit dirigir-nos cap a la Masia de Sant Jaume, doncs pensàvem que podríem veure aquesta església des del camí d’accés a aquest mas, i això ens ajudaria a localitzar-la.

Efectivament, així ha estat, poc abans d'arribar al mas, la teulada de la capella és perfectament visible al bell mig de la planura. Mentalment, hem pres nota de la situació.

Després hem tornat enrere, disposats a acostar-nos-hi.

Descripció de l'itinerari d'avui:

Procedents de Barcelona i circulant per l'autopista A-2, en sentit Lleida,  prenem la sortida anunciada com de Castellbisbal – zona industrial (P. K. 591 – N 41 27 46 E 01 58 17). A la rotonda girarem a l’esquerra, tercera sortida,  (hi ha sols un indicador: zona industrial) per on entrarem a la propera població de Sant Andreu de la Barca.

Ens trobarem ara circulant pel carrer Ferro fins arribar a la antiga carretera N-II, a la que ens incorporarem per una rotonda, cap a la dreta, en sentit Martorell. Entrarem a aquesta població circulant pel carrer del Mur, fins arribar a la Plaça del Portal d'Anoia, i abans de creuar el pont sobre el riu  Anoia, (A l'esquerra hi ha una edificació de “la Caixa”)  hi ha una minúscula rotonda, per on girarem per invertir el sentit de la marxa, per tal de poder continuar pel segon carrer a mà dreta, carrer del Torrent de Rosanes i carrer Sant Josep després.

Ara ja veurem un cartell informatiu de tràfic que ens assenyala la direcció per anar a la població de Gelida, cap a on ens dirigirem.

De seguida ens trobarem circulant per la carretera C-243b. Passarem pel costat d'unes gegantines columnes que sostenen les calçades de l'autopista AP-7.

Entre els PK 2 i 3 d'aquesta carretera cal estar molt atents a localitzar, a mà esquerra,  l'inici d'un camí de terra, (41 27 19 01 54 30),  molt discret, sense cap indicador,  després d'haver creuat un petit pont amb baranes de ferro, per on continuarem. (Cinquanta metres més endavant , a la dreta, es veu un cartell informatiu: Castellví de Rosanes. Si a continuació, al poc, a mà esquerra apareix un trencall per entrar a la urbanització El Taió, és que ens hem passat del lloc. Aquí mateix caldrà donar mitja volta).

Circularem uns 400 metres per una carretera sense asfaltar, amb algun bony. Deixarem enrere una curiosa edificació a mà dreta, Can Singla, on es veuen unes coves a la paret de pedra que tanca l'edificació.

Al cap, arribarem a un lloc on hi ha una bifurcació del camí: 41 27 11 01 54 44. Un cartell de l'Ajuntament de Castellví prohibeix a partir d'aquest lloc la circulació de tota classe de vehicles a motor. Així doncs, aparcarem còmodament el cotxe aquí mateix i ens disposarem a continuar el camí a peu, continuant pel camí de l'esquerra.

Durant la pujada anterior, hem vist que hi havia una desviació a l'esquerra, 41 27 18 01 55 10, que en el seu dia no havíem documentat a la nostra pàgina del castell de Sant Jaume, que se'n va del camí, per una baixada a l'esquerra (1).

Com sigui que veiem que s'estan portant a terme importants treballs de tala d'arbres, pensem que deu ser una nova via que han obert els llenyataires. Per la direcció que pren aquest camí, pensem que ens pot ser útil. I efectivament, ho endevinem, doncs d'una manera ràpida i precisa, ens aboca a la plana que buscàvem.

A baix, el camí continua (2) en la direcció que ens interessava. Cap a la dreta. Durant els propers minuts (Ens sembla recordar que uns 20) sols trobarem una desviació:

-       A 41 27 16 01 55 18 – Evidentment, no hi ha cap indicació. Continuem recte.

Finalment, per trobar l’església, sols us podem indicar que es troba a la dreta del camí, que en aquest lloc es fa una mica fonedís, i està molt tapada per plantes enfiladisses.

Us ajudarà molt la utilització del Tomtom.

Notes:

(1) A dia d’avui, al mapa de Google, NO apareix aquest camí.

(2) Tampoc és visible al Google, aquesta segona part del camí, tot i que circula una estona relativament en paral·lel a un altre que si que és visible al mapa.

• A la pàgina web de Pat.mapa, tampoc hi ha constància d'aquesta edificació.
  • De la pàgina web de Pobles de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2014):

“ Situada enmig d'un prat, al peu del castell i a prop de la masia homònima, la capella de Sant Jaume va ser construïda cap a la fi del segle XI, tot i que la primera documentació que l'esmenta és del 1288.

És una petita esglesiola d'una nau capçada amb un absis semicircular decorat amb arcuacions i lesenes de tipus llombard.

Malgrat l'arrebossat i haver patit l'enderrocament de les voltes de la nau i de l'absis i l'obertura d'un gran portal a ponent, conserva en gran mesura la seva estructura original, amb la porta lateral i una finestra a cada cantó.

Actualment l'accés és molt dificultós ja que no queda cap rastre de l'antic camí que hi conduïa.”