Capella de Sant Bernabé d’Aguilera – Òdena / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: A tocar de Can Ferran, al Raval d'Aguilera, petita entitat de població situada a aproximadament un quilòmetre del casc urbà d’Òdena, vila i municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Època:Segle XII  - Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta un bon estat. Restaurada l'any 1954. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Accés - Visitada el 13/09/2013:

En el nostre cas hem introduït les coordenades de destí, que ja coneixíem, al navegador del cotxe i aquest estri ens ha situat, com quasi sempre,  exactament al davant del nostre objectiu.

Tot i així, a continuació desenvoluparem una mica el recorregut. Cal afegir que no hauríem de tenir cap problema per localitzar, sense entrebancs, l’edificació que busquem, donat que durant el recorregut hem trobat varis cartells indicatius.

Sortint des d’Òdena, on hem visitat  l'església de Sant Miquel, hem iniciat la ruta a la confluència (41 36 22.32 01 38 41.63) del carrers Riera, Bonavista i la Font, continuant per aquest darrer vial.

Confluència dels carrers la Font, Canigó i Av. Balmes (41 36 19.28 01 38 48.20). Continuem per aquest darrer vial (Hi ha un cartell indicatiu).

Desviació: (41 36 41.86 01 39 34.44). Hi ha un cartell: Raval d’Aguilera. Continuem per l'esquerra.

A la propera desviació, l'edificació ja és visible a la dreta.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

Capella ubicada al Raval de l'Aguilera, a la masia de Can Ferran.

Ha estat restaurada pels seus propietaris. D'una nau i absis amb finestra de doble esqueixada. Al costat nord hi ha una porta adovellada tapiada, amb carreus d'arenisca molt degradats. A l'oest hi ha una porta adovellada i un petit campanar de paret, refet.

Exteriorment està arrebossat amb ciment, llevat de l'absis on hi podem apreciar uns carreus d'arenisca tallats en forma rectangular.

Tant l'interior com l'exterior estan arrebossats excepte l'absis. La coberta és a base de teula àrab en bon estat de conservació.

Per les seves característiques la podríem catalogar com del segle XII, en un romànic rural.

Al 1953 la restauració la va fer Joan Ferran Cañellas, propietari d'aleshores.”