Església de Sant Miquel d’Òdena – Òdena / Anoia

Situació: A Òdena, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Estat: Bon estat. Restaurada (1976-1977). No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Accés - Visitada el 13/09/2013:

Procedents de Barcelona hem arribat a Òdena circulant per l'autopista A-2, i tot seguit trepitjant la carretera BV-1106 (Igualada – Òdena).

Trobarem aquesta església a tocar de les primeres cases d'Òdena.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

Capella ubicada al peu de la carretera d'Igualada a Odena, en un pujolet. Restaurada.

És d'una sola nau amb volta de canó de 12,35m x 6,40m. L'absis està decorat amb les típiques arcuacions i bandes llombardes, amb una finestra. Porta adovellada a la cara de migdia, amb una finestra a cada mur lateral.

Murs tant interior com exteriorment construïts a base de carreus tallants en arenosa, amb morter i la coberta, després de la restauració, presenta lloses de pedra a l'absis i a la resta teula àrab.

Segons E. Junyent és del segle XI, però A. Pladevall comenta que fou aixecada al pas del segle XII, en ple romànic, i Joan Bassegoda en el segle XII.

Notícies històriques

Segons E. Junyent, la denominació antiga d'aquesta capella era Sant Miquel d'Ullastre, perquè el 1074 va rebre la deixa testamentària de Folc.

Durant els segles XVII -XVIII era sufragània de Sant Pere d’Òdena i tenia un cementiri propi, però les visites pastorals dels anys 1724 i 1732 ens informen del mal estat de conservació, especialment de la teulada.

Va sofrir danys durant la guerra civil i concretament l'any 1936. L'any 1976 van acabar les obres de restauració a càrrec d'un patronat local i sota un projecte de Joan Bassegoda. El dia 2 d'octubre del 1977 s'inauguraren la restauració i obres d'agençament pel culte.”

Aeròdrom d'Igualada - Òdena

Situat a l'est del terme municipal, aprofitant la plana formada per la Conca d'Òdena. Hi ha escola de vol a vela i s'hi pot practicar tots els esports aeronàutics. Prop de les instal·lacions de l'aeròdrom hi ha una fàbrica de globus aerostàtics.

Anualment s'hi celebra la Fira Aeroport adreçada als professionals i públic en general interessats en les diferents modalitats de vol.

(Ajuntament d’Òdena)