Capella de Sant Andreu – Tordera / Maresme

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Tordera, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic, modificada - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Curiosa edificació: Alçada al mig del no res, envoltada de bosc, apartada de qualsevol lloc habitat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 02/05/2011:

(0) - Hem sortit de Tordera, des d'una rotonda (41 41 35.2 02 42 37.1) situada en un dels extrems del carrer de la Inmaculada confluència amb el carrer camí Vallmanya, denominacions que apareixen a Google Maps. Hi ha un indicador per anar a Sant Andreu, l’únic que hem vist en tot el camí.

(1) – Al cap d'uns 1.100 metres aproximadament, a  41 41 17.1 02 42 01.1  prenem una sortida a l'esquerra, abandonem l'asfalt i entrem a un camí de terra, transitable, amb algun que altre bony de tant en tant. Dona la impressió que ens fiquem de cap a la casa d’algú. En realitat passem per davant de la porta d'entrada a una casa, però el camí continua sense problemes.

Després passem per davant del Mas Bofill (hi ha un evident cartell).

(2) - A 41 41 12.4 02 41 55.3 continuem per l'esquerra. Tot i que al mapa de Google es veu una continuació del camí, recte, en realitat és una entrada a un camp de conreu.

Aviat trobarem un petit rierol que traspassa el camí, avui pràcticament sense aigua. Depenent de la climatologia i el tipus de cotxe que portem, pot comportar problemes.

(3)  Finalment, arribem a un lloc 41 40 54.5 02 41 45.7 , on el camí fa un gir molt pronunciat a mà dreta. No hi ha cap indicació, però al cap d’uns 200 metres, trobarem l’església.

Hem aparcat al davant.

Recorregut total per camins de terra: Uns 1.100 / 1.200 metres, aproximadament.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

“ Descripció

L'ermita de Sant Andreu es troba a 1500 m de Can Bofill, d'on surt un camí que comunica amb el camí de Vallmanya després de travessar la riera.

L'església es troba al cim d'un turonet des d'on es pot veure la vall baixa de la riera de Vallmanya.

Ermita amb la nau coberta amb volta de canó i absis circular, que conté una finestra.

Té les característiques del segle XI per l'arcada de l'absis en forma de ferradura.