Can Vilar – Vallgorguina / Vallès Oriental

Detalls:

Situació: Dins del terme municipal de Vallgorguina (Vallès Oriental) – Barcelona.

Època: Segle XIV (Ajuntament de Vallgorguina).

Protecció: Ho desconeixem.

Estat: Excel·lent estat. Gràcil edificació, adossada a una masia. Té unes precioses finestres d’estil gòtic i un parell de gàrgoles ben curioses. De propietat privada, caldrà demanar autorització als propietaris per veure-la exteriorment.

Accés - Visitat el 22/04/2008:

Circulant per l’autopista AP-7 prenem  la sortida 11 ( Sant Celoni – Montseny ),  i continuem per la carretera C-61 ( Sant Celoni – Vallgorguina).

Entrem a aquesta darrera població, fins arribar al primer semàfor. Aquí, un cartell informatiu ens indica que cal girar a la dreta per anar a trobar el camp d’esports d’aquesta localitat. Prenem aquesta direcció i circularem llavors pel carrer anomenat de Mataró.

Al final, aquest carrer es transforma en un camí sense asfaltar i ens presenta una bifurcació. Cal agafar el trencall de la dreta. Coordenades en aquest lloc: 41 38 39 02 30 27.

Caldrà confirmar que anem pel bon camí: en aquest inici hi ha un cartell informatiu, de color verd, indicant que anem cap a Can Vilar i el sot de Can Montasell.

Deixem el camp d’esports a la nostra esquerra. Durant el recorregut, unes petites fites pintades de color verd, amb un petit quadrat de color marró a dins, ens dirigeixen sense problemes al nostre destí.

En un còmode recorregut d’uns 1200 m. arribem a trobar aquesta masia. Hem aparcat el cotxe al davant de la torre.

Altres: De la pàgina web Ajuntament de Vallgorguina, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Masia de can Vilar

Descripció de la masia:

Masia de carener paral·lel i coberta a dues vessants de teula àrab, adossada pel costat de ponent a una torre de planta quadrada d'època medieval. La casa consta de planta baixa i pis, s'hi accedeix per una porta adovellada d'arc de mig punt, sobre la porta hi ha una espitllera i la finestra gòtica que correspon a la sala, que és d'arc conopial amb l'interior lobulat. Les altres obertures són senzilles de forma rectangular emmarcades amb bandes pintades grogues. Cal assenyalar que la façana està arrebossada i pintada, que conserva un rellotge de sol de bona factura i restes d'una pedra clau encastada a la finestra de la planta baixa amb la data "1562" i una roseta sexifolia. L'estructura interna de la casa respon a la tipologia habitual de les masies del segle XVI. A la part posterior de l'edifici hi ha un gran cos annexa amb grans arcades de mig punt que serveix de magatzem. Segle: XVI.

Descripció de la torre annexa a l'habitatge:

Torre adossada a la masia de can Vilar per l'extrem de ponent. Consta de planta quadrada, tres pisos i golfes, amb coberta a dues vessants de teula àrab, aixecada posteriorment a la construcció de la torre tal com deixa veure la situació de les gàrgoles i la diferència de l'aparell del mur. Els murs estan fets amb carreus regulars a les cantonades i carreurons i còdols a la resta. L'accés a la torre només es pot fer per l'interior del primer pis de la masia, encara que a la planta baixa hi ha una altra porta que dona a la quadra, però que no comunica amb els pisos superiors, està coberta amb volta i no hi ha cap escala. A partir del primer pis les altres plantes es comuniquen per mitja d'una escala de fusta adossada al mur est. La darrera planta està coberta amb volta d'aresta i té una petita obertura per accedir al colomar. Les obertures semblen fetes en època més tardana que la construcció de la torre, sota el teulat hi ha espitlleres a tot el voltant del edifici, a la façana est hi ha tres finestres d'arc conopial amb l'interior lobulat, a la paret de migdia hi ha una sola finestra lobulada a l'alçada del tercer pis, en el mur de ponent una finestra rectangular senzilla i a la banda nord unes finestres tapiades. Cal destacar les gàrgoles que representen diversos animals i un home amb vestit amb túnica i cinturó. Segle: XIV-XV.

Notícies Històriques:

El mas Vilar era una antiga "domus" i el primer cavaller que es coneix com a tal, és Bartomeu Vilar vers l'any 1458. Encara que la primera referència documental del nom Vilar de la qual es té constància és d'un cens de 1362 en que hi surt esmentat "en Vilar", en el de 1380 "ítem en Vilar", En el fogatge de 1497 es parla "d'en Vilar" i en el de 1553 de la "viuda Vilar". En el Nomenclàtor de la Província de Barcelona de 1860 surt "can Vilar com a casa important."

Situació:

Per arribar-hi s'ha d'agafar el camí que hi ha al final del carrer de Mataró. Hi ha una excursió senyalitzada "Can Vilar i el sot de can Montasell", el fulletó el podeu trobar al poble a l'oficina del Parc Natural del Montnegre i el Corredor. “

Vallès Oriental : Veure en un mapa més gran.