Can Puig de la Bellacasa – Banyoles / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: Quasi a les afores de Banyoles, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l’Estany (Girona). A tocar del veïnat de Puigpalter de Dalt.

Època: Segle XV – Gòtic tardà (Algunes finestres de la façana principal) - Generalitat de Catalunya.*

Protecció:  BCIN  - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. Actualment hostatja dependències del Consell Comarcal del Pla de l'Estany.

Accés – Visitada el 14/10 /2017:

La trobarem al carrer Catalunya i el passeig Puig de la Bellacasa.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2017):

Masia fortificada dels segles XV-XVI, recentment rehabilitada.

La casa pairal precedeix un pati, més o menys rectangular, a cada costat del qual hi ha un seguit de dependències que fins a la rehabilitació del conjunt eren utilitzades com a habitatges.

És una construcció en pedra de Banyoles treballada de manera irregular, pedres cantoneres, coberta de teules àrabs amb quatre vessants.

Panell al cap damunt i algun contrafort.

La façana té elements d'obertura de molt diversa factura, portes de dos tipus, finestres senzilles o ben treballades, petites i grans, i espitlleres allargades.

Quant a les portes, veiem que s'hi manifesten els dos models emprats a les masies, la porta d'arc rodó de mig punt adovellat i la porta de forma rectangular.

També, referit a les finestres n'hi ha de poc treballades i d'altres manifesten la incidència goticitzant, geminades, amb unes petites impostes amb ornaments florals.

Al mur lateral esquerre, cos afegit de menor alçada que el cos principal, i obert per una galeria coberta i porxada.

Dependències laterals

La seva disposició és de planta baixa a la que s'accedeix per una porta rectangular emmarcada.

Les finestres són petites i emmarcades, n'hi ha que semblen de recent obertura.

La coberta és de teula àrab a dues vessants.

Carener horitzontal a la façana amb ràfec d'escàs voladís.

A la façana posterior, existència de contraforts.

El mur es troba, en gran part, arrebossat.

L'aparell és de pedra de Banyoles, molt poc treballada.

A la banda de ponent de l'edifici principal de la masia hi ha un edifici més petit que també conserva espitlleres.

Notícies històriques

La masia de Can Puig de la Bella casa, a part de representar un exemple de l'arquitectura popular, té una segona representació que és la de fortificació.

La comarca de Banyoles ha viscut diversos conflictes militars - incursió dels sots-veguer de Besalú, la de Bernat d'Armagnac, guerres durant el regnat de Joan II, el conflicte Remença...Davant aquestes accions sorgeix una arquitectura dirigida a uns resultats defensius: muralles, castells, torres de defensa, i cases fortificades.

Can Puig de la Bellacasa, per la seva estratègica situació, pertany al grup de cases fortificades.

Durant el segle XIX, al llarg de la Guerra del Francès, fou convertida en un fort, el "Fort Beurmann".

Ha estat restaurada i agençada com a seu del Consell Comarcal (2000).

A ponent de la masia hi havia uns edificis auxiliars que foren enderrocats per construir-hi diferents edificis de serveis; el control arqueològic i les excavacions portades a terme no van localitzar cap resta arqueològica."

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya