Búnquers de les Cases d’Alcanar – Montsià

Valoració: 5 vots.
espereu…

F O T O S



I T I N E R A R I


Alcanar és el poble amb més patrimoni costaner relacionat amb la Guerra Civil de Catalunya.

Situació: A les Cases d'Alcanar, població del municipi d'Alcanar, a la comarca del Montsià (Tarragona).

Època: Segle XX

Protecció: Ho desconeixem.

Estat: Relativament bé, es mantenen, lluitant contra les aigües que els envolten.

Altres noms:

Accés – Visitats el 07/02/2008.

Localització: Com es lògic, no podem pas precisar una determinada posició. Les següents coordenades corresponen a la situació de l'Oficina de turisme de Les Cases d'Alcanar, situada a N 40 33 09.5 E 00 31 50.9, al carrer  Lepant, 43569 – Alcanar.

Altres: De la pàgina web Turisme d'Alcanar, ens complau extreure la següent informació - (Febrer 2020):

"Des de les Cases d'Alcanar caminant pel codolar de la platja del Marjal trobareu un bon nombre de nius de metralladores de la Guerra Civil Espanyola de 1936, un dels conjunts més complets que trobem a Catalunya i que es complementa amb fortificacions situades al peu de la serra de Montsià.

Els nius de metralladores són unes estructures de defensa que estaven vinculades a un complex format per trinxeres refugi i polvorí, excavats al subsòl.

 Estan fets de maons, morter, formigó i ferro per a resistir els impactes dels projectils.

Aquestes construccions, juntament a les bateries de costa, formaven part de la fortificació de la costa d’Alcanar.

Van ser construïdes durant la Guerra Civil pel Ministeri de Guerra de la II República Espanyola per a defensar-se d’un possible desembarcament de vaixells de tropes feixistes.

 Les Cases d’Alcanar era un punt estratègic per la seua vista privilegiada sobre la badia dels Alfacs.”


  • De la pàgina web Diari de guerra, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2020):

“El municipi d’Alcanar, situat en el límit entre Catalunya i València, i al sud del delta de l’Ebre, disposa d’un valuós sistema de fortificacions defensives a la costa del municipi construïdes pel govern republicà durant la Guerra Civil.

S’han localitzat més d’una desena d’elements, entre ells sis búnquers, tres refugis subterranis, un campament militar i dos nius de metralladores.

L’any 2009 es rehabilità un búnquer –situat a la serra de Tana o de la Punta- i molt a prop del nucli de les Cases d’Alcanar, de més de 200 metres quadrats de superfície i distribuït en dues plantes. El búnquer està obert al públic perquè es pugui visitar.

A mes, l’Ajuntament d’Alcanar ha encarregat un estudi de totes les fortificacions militars de la Guerra Civil que queden a la costa del municipi, un pas previ a la seva futura rehabilitació.

Altres elements defensius es troben en molt bon estat de conservació, per exemple els nius de metralladora.
Els historiadors locals Jordi Ramos i Damià Grillo expliquen que el Ministeri de Defensa de Costes a Madrid va planificar i projectar el sistema defensiu costaner l’any 1937 en aquesta zona per que permetria controlar i protegir l’entrada del port marítim dels Alfacs, ubicat al mateix municipi.

En aquella època, el govern republicà sospitava d’un possible desembarcament de l’exèrcit nacional des de la illa de Mallorca.

L’associació cultural local ‘Lo Rafal’ pot oferir itineraris guiats pels búnquers, refugis i nius de metralladora.”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: