Búnquer del Serrat de les Forques – La Foradada / Noguera

És una construcció bèl·lica del segle XX

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de la Foradada, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera (Lleida).

Època: Segle XX - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restes restaurades recentment. Lliurament accessible. Hi ha indicacions per poder trobar-les. Són d'alló més claustrofòbiques. És una construcció petita, estreta, bastida amb pocs mitjans. S'havia de tenir valor només per entrar-hi. Ja no diguem el que es deuria sentir si queien bombes als voltants, o fins i tot el soroll de les pròpies metralladores.

Accés - Visitat el 18/03/2016:

Cal localitzar un punt (41 52 39.0 01 00 53.6), a tocar de les cases de la Foradada, on hi ha el començament d'un camí de terra, indicat per anar al búnquer. Una cadena impedeix la circulació de vehicles a motor, raó per la que hem d'aparcar el nostre cotxe en una zona propera, disposada a l'efecte, i continuar el breu camí a peu.

Camí que no comporta cap dificultat, ni de localització, ni per caminar-hi. En ben pocs minuts serem a tocar de les restes que busquem, perfectament mimetitzades amb l'entorn, però ben senyalitzades, i des d'on es gaudeix de bones vistes.

Localització: N 41 52 37.2 E 01 00 56.4 – Altitud: 445 m. (Dades aproximades).

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2016):

“ Descripció

Es tracta de tres construccions de caràcter bèl·lic de ciment i pedres (una espècie de conglomerat) amb un encofrat de fusta.

Són de forma circular, presenten una porta d'accés i dues obertures per on es disparava amb les metralladores. Al damunt hi ha pedres que segurament van ser posades per camuflar la construcció perquè no fos visible des de l'aire.

L'interior dels habitacles es troba ben conservat i té un aspecte més polit que l'exterior. En alguns cas, presenten alguna esquerda i també han ant quedant colgats i coberts d'herbes.

Una de les construccions sembla que no és pròpiament un niu de metralladora. Segurament era un refugi o polvorí. Aquesta es troba en pitjor estat.

S'han trobat restes de trinxeres allà a la vora, és probable que n'hi hagués més i que formessin un sistema defensiu complex.

Notícies històriques

Aquesta mena de construccions són un testimoni de la Guerra Civil, dels quals se'n poden trobar en molts altres indrets.

La zona d'Artesa de Segre és un punt estratègic ja que hi ha vies de comunicació entre França, Andorra i Catalunya.

Fou el lloc escollit pel quarter general del XI cos de l'exèrcit republicà comandat pel coronel Francesc Galan i per tant aquest búnquers tindrien la funció de protegir-lo. Aquest indret va servir de banc de proves de l'aviació alemanya i italiana que van fer diversos bombardejos.”

• Tot i que a la pàgina web de la que hem extret informació - Wikipedia, es diu que hi ha “Tres nius de metralladores” sols hem pogut localitzar el present, l'únic del que teníem coordenades.
  • Al plafó informatiu que oferim en aquesta mateixa pàgina, hi ha una fotografia del búnquer de la Serra de Munt . Hem intentat localitzar-lo, fent un tomb, amb cotxe, pels voltants, sense èxit.