Palau Llobera – Solsona / Solsonès

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S


Palau Llobera – Solsona

AMPLIACIONS del text de la foto anterior



I T I N E R A R I 


Situació: A Solsona, ciutat i municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XV – Gòtic tardà - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. És visitable,  amb limitacions. Hem demanat informació a l’Oficina de turisme de Solsona i ens han dit el següent:

  • Com sigui que aquest edifici és la seu del Consell Comarcal del Solsonès, sols és pot veure els dies laborables, pel matí, de 8 a 15 hores, tot i que només es pot entrar fins el pati.
  • En el nostre cas, la nostra visita ha coincidit amb la presència d’una exposició de pintura, i en aquest context hem pogut veure algunes sales d’aquesta edificació.

Altres noms: Els Dominics – Hospital dels Llobera – Palau dels Llobera - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitat el 12/05/2017:

A Solsona, la trobarem a la zona delimitada pels carrers dels Dominics, Bassella i Regata, no massa lluny de la Catedral de Santa Maria.

Localització: N 41 59 44.0 E 01 31 09.4 – Altitud: 663 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Maig 2017):

“ Descripció

Edifici públic, gran i sumptuós , fet tot de pedra picada i de tres plantes.

 Bell exemplar de l'arquitectura catalana del segle XV, amb l'estructura clàssica dels cases senyorials de l'època.

 Té 28 mts. de llargària, amb un pati obert al seu centre , l'escala sobre-volta al seu costat i una esvelta galeria d'arcuacions ogivals , volada sobre el pati i sostinguda per mènsules. Als quatre costats d'aquest claustre i amb accés al mateix.

 A la planta baixa hi ha les naus laterals, amb volta de canó apuntada. La porta que dona accés des del carrer es renaixentista (1641).

 La façana principal ostenta una gran portada amb dovelles i obertures que donaven llum a les naus interiors.

A la segona planta queden restes d'un finestral gòtic geminat. Al segle passat s'hi adherí una nova ala annexa al edifici.

Notícies històriques

L'hospital fou construït l'any 1411 per Francesca de Llobera, casada amb Bernat Guillem, senyor de Peramola, disposant que en algunes pedres , tant de dins com de fora, s'hi esculpissin les armes de casa seva, un llop i les del seu marit ; una mola.

 L'any 1619, amb motiu d'una donació (fundació), feta per Francesc de Llobera , s'hi establiren els frares de Sant Domènec, convertint-se en un Col·legi, més tard Universitat per ordre de Paul V, Papa al 1620.

 L'any 1717, Felip V, suprimeix la Universitat i de nou resta solsament Col·legi fins 1835, en que els frares foren exclaustrats. A partir de 1846, fou Seminari i actualment servei de Casal Parroquial. “


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:


Turisme

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: