Església de Sant Vicenç de Navel – Viver i Serrateix / Berguedà

Església de Sant Vicenç de Navel – Viver i Serrateix

I T I N E R A R I

Situació: Al llogaret de Navel, que pertany al municipi de Viver i Serrateix, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Estat: Exteriorment presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Al costat mateix i ha la masia Navel, edificació del segle XVII – (Patrimoni.Gencat).

Una vegada a l'any, per Sant Vicenç, s'hi celebra missa.

Accés - Visitada el 17/10/2014:

Ens vàrem dirigir a Navel després de visitar l’església de Sant Pere i el Monestir de Santa Maria de Serrateix, des d'on vàrem prendre la continuació de la carretera per on havíem arribat, la BV-4235, ara indicada amb un cartell: Camí rural de Serrateix a Cardona. És una solitària carretera asfaltada.

El retorn el vàrem fer per la carretera C-55.

“ Descripció

Església romànica d'una sola nau, coberta amb volta de canó i coronada amb un absis de planta semicircular, cobert amb volta de quart d'esfera.

L'edifici, de petites dimensions, té els murs completament llisos i sense cap tipus d'ornamentació. Al bell mig de l'absis s'obre una finestra de doble esqueixada amb un arc de mig punt adovellat.

La porta, al mur S, està totalment transformada, malgrat conserva la seva inicial col·locació.

Al mur de ponent s'alça el campanar d'espadanya i de dues obertures; en aquest mateix mur s'hi afegí, posteriorment, un porxo.

L'aparell de l'edifici ha estat fet a base de carreus de mida mitjana, escantonats i sense polir, disposats a trencajunt en filades uniformes.

Correspon a un exemplar d'església romànica molt usual a la comarca del segle XII.

Notícies històriques

L'església, que pertanyia a l'antic comtat de Cardona, formava part d'una antiga masia que havia estat conreria de la comunitat de preveres de Cardona.

Anteriorment l'edifici pertanyia al monestir de Santa Maria de Serrateix i era situat al peu de l'antiga "strata Cardonnensis", lloc de pas necessari pels vianants que es dirigien a la vila comtal.

L'any 956 el vescomte del Berguedà Branduí i la seva muller, la vescomtessa Quíxol, donaven al monestir de Sant Salvador de la Vedella, l'església de Sant Vicenç de Navel amb el seu alou i la seva vil·la, amb tots els delmes i primícies.

El monestir de Serrateix tenia el dret de presentació del sacerdot de Navel. Les primeres notícies daten de l'any 1312 segons esmenta una visita pastoral. El terme de Navel és documentat ja al segle X.

L'església centra l'interessant conjunt de Navel, sobretot l'antic molí fariner del mateix nom d'origen medieval i que fou ampliat als segles XVII i XVIII.”