Església de Sant Pere de Montgrony – Gombrèn / Ripollès

Situació: En terrenys del municipi de Gombrèn (Ripollès) – Girona.

Època: Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat)

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Església del castell de Montgrony.

Accés - Visitada el 03/10/2009:

Donat que aquesta edificació està documentada a la pàgina del Castell de Montgrony, els invitem a visitar aquesta entrada per conèixer la forma d'accedir-hi.

Localització: N 42 15 59.14 E 02 05 08.82 - Altitud: 1.408 m

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya ens complau extreure la següent informació:

Descripció

L'església s'emplaça a l'anomenat Pla de Sant Pere, a 1.408 m. d'altitud, prop de l'espadat on es situa el santuari de Santa Maria de Mogrony.

És formada per una gran nau amb absis i dues absidioles en disposició de creu o trevolada.

La nau és coberta amb volta de canó seguit amb una arc toral centrat i l'absis i les absidioles amb volta de quart d'esfera.

A l'exterior, els absis són ornats amb arcuacions i faixes de tipus llombard.

A migdia té un pòrtic amb arcs que precedeix el portal.

Aquest atri és cobert amb volta de canó apuntada, té una porta flanquejada per dues obertures i una altra al mur de ponent, totes de mig punt.

Sobre l'absidiola de migjorn s'alça el campanar d'espadanya de dues obertures força allargades.

Notícies històriques

L'antiga parròquia de Sant Pere de Mogrony tenia el seu centre en l'església homònima, que es troba situada a 1408m. d'altitud, al vessant de solana del puig de Sant Pere (1665m) contrafort de la serra de Mogrony, a l'anomenat Pla de Sant Pere.

Prop seu hi devia haver l'antic castell de Montgrony, documentat des de el 885, quan el prevere Esclua, de la Cerdanya, més tard bisbe intrús d'Urgell, el va vendre al comte Guifré el Pelós, el qual el cedí aviat al monestir de Sant Joan de les Abadesses, la seva història és borrosa, i aviat resta anul·lat per la importància que adquirí el proper castell de Mataplana.

Fou sempre propietat del monestir de Sant Joan de les Abadesses, però esdevingué centre de domini alodial i senyorial, mentre que la jurisdicció del lloc va passar al castell de Mataplana.

L'església de Sant Pere de Montgrony és documentada des de 899, però l'edifici actual es reconstruí entorn del 1130.

Pràcticament abandonada al llarg del segle XIX (la parroquialitat havia passat a Gombrèn), fou restaurada entre 1880 i 1915, gràcies a l'interès dels bisbes de Vic Morgades i Torras i Bages.

Amb motiu de la restauració i en altres ocasions, s'hi celebraren festes de tipus patriòtic romàntic que exaltaven Mogrony com a Covadonga catalana.

Una última restauració fou realitzada a inicis dels 60.

• Finalment, per tal de complementar  i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure d'un fulletó que ens han facilitat a l'Oficina de turisme de Sant Joan de les Abadesses un curtet text: Romànic. Una volta pel Ripollès” (1) - (2) -(Setembre 2012):

“ Església de Sant Pere de Montgrony:

Es troba damunt d’un pla just a sobre del poble de Gombrèn; És un edifici format per una sola nau rectangular i coronat per un absis i dues absidioles en trèvol.

La decoració es amb arcuacions cegues i bandes llombardes que les separen en grups de tres; a més a més, a l’absis central hi ha un fris amb dent de serra.

El porxo de la façana sud és lleugerament posterior a l'edifici. El campanar és d'espadanya.”

Ripollès : Veure en un mapa més gran.