Castellot de Viver – Viver i Serrateix / Berguedà

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vista general, entorn de la situació de les restes, des del lloc on hem aparcat, al costat de l'església de Sant Miquel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vista de la cornisa de roca, on a sobre hi havien hagut edificacions. Al frontal de la pedra hi apareixen uns forats rodons .

A la pàgina Web de l'Ajuntament de Viver i Serrateix - (Desapareguda i no localitzada - agost 2013), és diu textualment:

"Al segle VIII, els francs hi feren construir una colla de torres i altres edificacions, tot fet de fusta. Ens n´han quedat tot un reguitzell de forats excavats a la roca, on anaven encaixades les bigues.

Al llarg del segle X, es substitueixen per torres ja fetes de pedra, com la que hi ha al cim d'El Castellot."

Diferents vistes de restes del castell.

castellot-de-viver-110809_510

Tombes antropomorfes, citades anteriorment, a la pàgina web de l'Ajuntament:

"També d´aquesta època ens ha arribat una important necròpoli de tombes excavades a la roca amb forma humana; hi ha una zona per als adults i una per als infants."

castellot-de-viver-110809_506

Detall d'una de les tombes.

Sitja excavada a la roca.

Situació: A Viver, en terrenys del municipi de Viver i Serrateix (Berguedà) – Barcelona.

Època: Segle X.

Estat: Pràcticament desaparegut. Sols resten unes poques filades de pedres. Potser el més destacat siguin, a més, unes tombes antropomorfes i unes petites cavitats rodones excavades a les roques. Lliurament accessible.

Accessible per diferents llocs, segons procedència del viatger. L’itinerari proposat és el següent:

Circulant per la carretera BV-4235, entre els PK 10 i 11 d’aquesta vial, trobem el llogaret de Viver (41.95638 01.81330), on hi destaca la mola de l’església de Sant Miquel i on ja veiem un cartell indicant la direcció per anar al Castellot. Aparquem en aquest lloc i ens disposem a continuar el camí a peu, que es dirigeix de dret a un mas.

Arribats a aquesta edificació, i amb coneixement de la gent del lloc, hem travessat el pati pel costat esquerra, en direcció al fons, a tocar d’una paret de roques, i tot seguit hem continuat per l’esquerra.

Al començament el camí és una mica confús, però al cap de ben poc es fa força ample.

Arribats a un lloc on al davant apareix una gran clariana , girem a la dreta i ens enfilem amunt, en direcció a una gran pedra que apareix al davant.

Des d’on hem deixat aparcat el cotxe, fins les restes del castell, hem trigat uns 10 minuts.

Localització: N 41.95331 E 01.81044. Altitud: 597 m.

Altres: Tot i les escasses evidències del castell, el paratge que havia ocupat, un curiós roquerar, fa que la busca hagi esdevingut un bonic passeig.

Altres edificacions: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Informacions complementàries de l'ITINERARI