Castell de Torredembarra / Tarragonès

Situació: A Torredembarra, vila i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat, restaurat. Actualment és la seu de l’Ajuntament de Torredembarra. Condicions de visita: Lliure.

La zona de davant del castell i voltants es zona restringida a vehicles. Però a uns 50 m. a l’esquerra de la plaça, i fora del recinte, hi ha un pàrking lliure.

Altres noms: Castellnou de Torredembarra (Patrimoni.Gencat). Castell dels Icart (Patrimoni.Gencat)

Al centre històric, a la Plaça del Castell nº 8 de Torredembarra.

“Descripció

Situat a la plaça del Castell de Torredembarra i actual seu de l'Ajuntament, el Castell dels Icart és un edifici de planta quadrada (30 x 30 m en planta), més de 12 m d'alçada i amb baluards atalussats a cadascuna de les seves cantonades, dos d'ells molt destruïts.

Fou edificat entre el 1560 i el 1670 per la família homònima, antics senyors de la vila, segons J.F. Cabestany, damunt d'un anterior castell medieval.

En un document del 1057, els comtes de Barcelona, Ramon Berenguer I i Almodis, concediren la quadra de Clarà a favor de Guitard, Prolionisc i Ol·lomar, amb l'obligació de construir-hi una torre de pedra i calç i una fortalesa a la part baixa del terme. Per alguns autors aquesta torre fou la gènesi de la vila de Torredembarra, on es bastiria el castell vell, que fou residència dels senyors del lloc fins que els Icard construiren el nou castell-palau, conservat fins avui.

L'actual edifici està construït sobre un sòcol en tal·lus i la seva porta d'accés de la façana principal està emmarcada per dues columnes d'estil àtic a cada costat. Les fustes de les columnes tenen decoració geomètrica i vegetal molt petita. L'arc de coronament és adintellat, la cornisa està partida i el frontó és corb i molt guarnit. Al timpà hi hagué una placa que en l'actualitat ha desaparegut.

Al pis noble podem observar cinc finestres adintellades que mantenen la simetria de tot el conjunt. Damunt de la cornisa existeix un altre pis d'obra de tàpia que possiblement es construí al s. XVII ja que no apareix en els dibuixos originals de mitjan s. XVII.

A l'interior de l'edifici trobem un pati central quadrat - actualment el vestíbul de l'Ajuntament -, rodejat d'arcs de mig punt amb casetons i dels del que podem accedir a semisoterranis (bodega, capella, etc).

L'escala principal és molt àmplia, amb dues portes d'accés als salons. Les ales d'accés es cobreixen amb una volta d'aresta de maons. En estat semi ruïnós fins a finals de la dècada dels noranta del segle passat, actualment es troba totalment restaurat i, com hem dit, és la seu de l'Ajuntament de Torredembarra i un dels millors exemples renaixentistes de la comarca.

L'any 1998, amb motiu de la restauració de l'edificació per ubicar-hi l'Ajuntament, es realitzà una intervenció de control de les rases que es practicaren per reforçar l'estructura. En aquesta intervenció no es documentaren restes arqueològiques.

Desconeixem en quin estat es pot trobar el castell medieval, ja que les construccions i restauracions posteriors impedeixen observar les restes originals.

Context

En la plaça del Castell, número 8. Dins el casc antic, en l'entorn de protecció de les muralles i el castell, a la part alta del municipi.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, el següent text (Gener 2013):

“ Descripció:

Té planta quadrada, amb quatre torres als angles i s'organitza a l'entorn d'un pati porticat que tenia una escala interior, desapareguda. La portalada presenta dos parells de columnes toscanes que sostenen un entaulament amb frontó semicircular.

Notes històriques:

L'any 1998, amb motiu de la restauració de l'edificació per ubicar-hi l'Ajuntament, es realitzà una intervenció de control de les rases que es practicaren per reforçar l'estructura.”

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.

Altres llocs interessants per visitar: La Torre de la Vila

On es troba: A Torredembarra, vila i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona), a la plaça del castell, davant mateix del castell de Torredembarra.

“Just davant de l'església de Sant Pere Apòstol hi veurem la Torre de la Vila.

És l'edifici més antic que resta a la població, probablement del segle XII o XIII d'estil mudèjar i es considera que podria formar part del castell vell.”

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

“ Descripció

Per un gravat de Beaulieu sabem que Torredembarra, els segles XVII-XVIII, era encara envoltada de muralles.

Ara com ara, però, només se'n conserva una torre de base quadrangular d'època gòtica, l'anomenada Torre de la Vila, recentment restaurada i alliberada de construccions adossades, i dos portals, dits de la Bassa i de Patrines, més o menys modificats.

No s'exclou, tanmateix, la possibilitat de posar al descobert nous fragments del recinte

Aquests elements són situats al nucli més antic de la població, que conserva cases dels segles XVII-XIX amb esgrafiats a la façana i l'església parroquial de Sant Pere, del segle XVIII, i a tocar del Castellnou.”

• De la pàgina web de la Diputació de Tarragona, ens complau extreure un fragment d’informació referida a aquesta construcció (Gener 2013):

“ Aquests element està situat al nucli més antic de la població, que conserva cases dels segles XVII-XIX amb esgrafiats a la façana i l'església parroquial de Sant Pere, del segle XVIII, i a tocar del Castellnou.”

• Afegirem que és força interessant fer un passeig a peu per la zona que formen els carrers Ample, Baix de Sant Pere, Eduard Benot i Carnisseria, que envolten la plaça del castell i on es poden trobar edificis interessants, principalment dels segles XVIII i XIX.
  • Tot i que no hi és dins d'aquesta ruta, cal fer una menció al carrer d'Antoni Roig, on es poden trobar edificis del S. XVIII d'estil barroc i d'altres dels segles XIX i XX d'estil modernista. (Ajuntament de Torredembarra).