Castell de Timor – Ribera d’Ondara / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: En terres de Sant Pere dels Arquells, entitat de població de La Ribera d’Ondara, municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat). El seu origen està documentat a partir del segle XII.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt malmès. Accessible lliurament, tot i que és força perillós passejar per l'interior enrunat d'aquesta edificació, doncs no és gens improbable que ens caigui qualsevol cosa pel cap, o se'ns ensorri el terra que trepitgem.

Altres noms: Torre Timor  - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 10/12/2012:

Tot i que és perfectament visible durant la circulació per l'autovia A-2, no és tant senzill  arribar-hi donat l’ impediment que representa aquest vial.

L'itinerari que proposem és el següent:

Procedents de Barcelona i circulant per l'autovia A-2 en sentit Lleida, prenem la sortida situada entre els PK 534-533 i anunciada per anar a la Panadella (Torre de la Panadella – segle XIX).

Després d'un parell de rotondes entrem en aquest petit llogaret, un nucli de població disseminat del municipi de  Montmaneu, a la comarca de l'Anoia, situat a dalt d'un port d'uns 710 metres d'altitud, a mig camí de Barcelona i Lleida.

Situat al peu de la carretera Nacional II, a la Panadella sorgiren diversos negocis relacionats amb l'atenció al viatger, com ara estacions de servei, restaurants i hostals, unes activitats que entraren en declivi amb la inauguració del darrer tram català de l'Autovia del Nord-est (A-2).

Tal i com hem entrat, en la mateixa direcció, sortim d'aquest lloc, en sentit Lleida, trepitjant el ferm de l'antiga carretera N-II, ara pràcticament sense trànsit des del desviament d'aquest per l'actual autovia A-2.

Entre els PK 526-525 prenem una sortida a la dreta (41 38 05.84 01 20 06.06). Mitjançant un petit túnel passem per sota de l'autovia. A la sortida girem a l'esquerra. No hi ha cap cartell.

Ens trobarem llavors circulant per un camí de terra, durant uns 1500 metres, perfectament transitable amb un vehicle de turisme ( al tram final hi ha algun que altre bony al terra ...),

envoltats de terres de cultiu. A l'esquerra ens acompanya l'autovia. L'edificació que busquem ja és visible en bona part del trajecte.

Durant el proper recorregut trobarem una desviació a la dreta, indicada.

Arribats a l'edificació, podem aparcar còmodament el vehicle en una placeta.

Esplèndides vistes als voltants.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

Edifici de planta rectangular, coberta a doble vessant, estructurat amb planta baixa, primer pis i golfes. L'espai comprès per l'angle dret de la façana d'accés es troba clos per un mur amb porta adintellada, a manera de baluard , fonamentat i alçat sobre el nivell de terra a partir de dos estructures amb volta d'ús agrícola emprades com a femers i disposades en paral·lel, que aprofiten grans carreus de pedra corresponents a construccions anteriors per estructurar les seves parets, fins al nivell d'arrencament de volta.

A la part de darrera de l'edifici hi ha adossades d'altres dependències vinculades al món agrari i ramader. El seu parament se'ns presenta fet amb carreus de mida mitjana, disposats amb filades i parets atalussades.

Notícies històriques

Actualment el lloc està totalment abandonat i presenta un estat ruïnós. El seu origen està en un castell documentat a partir del segle XII, sobre el qual s'hi va edificar aquesta masia del segle XVII o XVIII, habitada fins la segona meitat del segle XX.”.

• Turisme: