Església de Sant Jaume de Timor – Ribera d’Ondara / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: Molt a la vora de les restes del Castell de Timor, en terres de Sant Pere dels Arquells, entitat de població de La Ribera d’Ondara, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XII – Romànica - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ruïnes. Lliurament accessible.

Per accedir-hi i per altres informacions, visiteu la nostra pàgina del Castell de Timor.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

Edifici aïllat en ruïnes, proper a la Torre Timor, i que se'ns presenta de planta rectangular, d'una sola nau amb coberta de volta de canó de perfil apuntat, actualment esfondrada i teulada a doble vessant.

A la banda de ponent, un espai d'amplada i alçada més reduït és cobert amb una volta de canó apuntada que suportava el cor. L’absis semicircular ha desaparegut i ha estat substituït per un espai de planta quadrada obert a la nau.

A la façana sud, troben la seva porta d'accés d'arc de mig punt adovellat damunt la qual hi ha una finestra amb llinda paredada.

A la façana oest, es localitza el recinte del cementiri que abraça l'església fins a arribar a la seva porta d'accés.

Hi ha un campanar d'espadanya d'un sol ull situat al carener de la façana de ponent, molt deteriorat.

L'aparell emprat és de carreus sense escairar i irregulars, disposats en filades desordenades.

Notícies històriques

L'antiga església de Timor, esmentada per primera vegada en les llistes parroquials del bisbat de Vic dels segles XI i XII, va pertànyer a aquest bisbat fins l'any 1957, quan passà a formar part del bisbat de Solsona.”