Castell de Rocafort – Pont de Vilomara / Bages

Vista general, entorn, des de la placeta on hem aparcat el cotxe.

Vista de les restes.

Vista des d'una altra perspectiva.

Vista de les restes per la part interior.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

L'altra de les restes visibles: un petit llenç, situat a tocar de l'altra paret, per la part interior.

Vista del fossat, mig omplert de terra.

Vista de la propera població de Rocafort, des del castell.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys del municipi de Pont de Vilomara i Rocafort, a la comarca del Bages - (Barcelona).

Època: Segle XI. Fou destruït durant la guerra dels catalans contra Joan II.

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Ruïnes. Sols hi resta en peus un petit pany de paret i quatre pedres pels voltants, mig amagades entre la vegetació.

Accés - Visitat el 25/10/2011:

El localitzarem entre els PK 1 i 0 de la carretera BV-1224. Hi ha un trencall (41 42 56.6 01 55 36.8) poc abans d’arribar a Rocafort, per on ens cal continuar (A l’esquerra de la carretera, si hi accedim des del Pont de Vilomara).

Tot seguit veiem una fotografia de la situació en la que abandonem la carretera BV-1224 i entrem al camí de terra. Imatge extreta de Google Maps.

castell-de-rocafort-bages-111025-google-maps-inici-cami-de-terra

Circularem uns pocs metres per un camí de terra fins arribar a una ampla placeta, on deixarem el camí que encara continua amunt i aparcarem còmodament el vehicle.

Les restes de l’edificació ja son perfectament visibles al davant mateix.

Després per la part dreta d’aquesta placeta cal localitzar l’inici d’un discret corriol que enfilant-se ens porta en ben poca estona dalt de la petita planura on hi ha les minses restes de l’edificació.

Edificació que està protegida per una part pel mateix desnivell del terreny i per la part posterior encara és visible la presència d’un fossat artificial.

Localització: N 41 42 58 E 01 55 33 - Altitud: 455 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Desembre 2017):

Restes de murs i basaments en un turó enfront del poble de Rocafort.

La part més destacable que resta dempeus consisteix en un mur al cantó de migdia, que presenta un gruix de 85 cm i una llargada de 10'90 m. En aquest cos hi ha una obertura quadrada que segurament hauria estat el marc d'una finestra. A la cara inferior d'aquesta paret hi trobem dues mènsules a sobre de les quals hi ha un forat quadrat, que es repeteix al llarg de tot el mur. Pel cantó est aquest mur queda interromput pel balç, però per la banda de ponent sembla que es manifesta certa continuïtat.

L'aparell està fet a partir de blocs de pedra ben tallats, força grans i disposats en filades, units amb morter grisenc. A la part superior del mur de migdia l'aparell és diferent, obrat en pedres més petites. Es pot distingir la vall en el cantó nord-occidental del pujol.

Notícies històriques

Castell termenat, documentat el 902 amb el nom de castell de Castell termenat, documentat el 902 amb el nom de castell de Nèspola i des del 1023 amb el nom de Rocafort.

Aquest castell era el centre d'un antic terme anomenat Nèspola, que comença a esser documentat el 926 i el 1022 es documentà com a "Castell de Nèspola que diuen Rocafort".

Les primeres notícies sobre el castell permeten deduir que era de domini comtal i que al seu terme hi havia alous comtals i esglésies també de propietat del comte. Molt aviat, en el mateix s. X, el castell passà a mans de la família Rocafort, que en tingué el domini eminent. El 1281, el domini passà a la família Sitjar. L'últim senyor fou Pere Sitjar, que morí el 1348. La senyora d'aquesta deixà en el seu darrer testament el castell al Monestir de Sant Benet de Bages, que en féu possessió el 1377. Acabà la seva existència depenent d'aquest monestir, fins la desaparició dels senyorius jurisdiccionals. "

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya

Altres llocs interessants per visitar – Curiositats:

Paratge fluvial vora Rocafort:

Circulant per la carretera que des de Mura es dirigeix a Rocafort, abans d’arribar a aquesta darrera població, en un lloc situat a les coordenades N 41 42 34 E 01 56 24, hi ha una sortida a mà esquerra de la carretera que permet l’accés a un lloc, on un petit curs d’aigua (La riera de Mura) s’ha obert pas entre un  conglomerat de roques, resultat del qual, s’ha format una bonica i recollida raconada.