Castell de la Llosa – Lles de Cerdanya / Cerdanya

Vista general i entorn del castell.

Façana i porta d'entrada.

Altra façana.

Restes de l'antiga capella del castell, situades per sota d'aquesta edificació.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys del municipi de Lles de Cerdanya, el més extens de la comarca  (La Cerdanya) – Lleida.

Època: Medieval.

Estat: Força malmès, poques però rellevants restes, al costat de les pedres de l’antiga capella del castell, coneguda com el Santuari dels Àngels de la Llosa , avui dia sense culte i enrunada. Lliurament accessible. Situat  en una meravellosa contrada que per si sola mereix una complaent visita.

Accés - Visitat el 11/11/2010:

Iniciem l’itinerari davant mateix de l’església parroquial de Lles de Cerdanya, (42 23 29 01 41 17), i ens dirigim cap a la veïna població de Viliella, sortint del poble (hi ha una indicació) per una carretera perfectament asfaltada.

Al cap de ben poc seguirem per un trencall a mà dreta, degudament indicat. Tornarem a trobar una desviació a mà esquerra (42 24 35 01 41 49) per on continuarem i en un breu recorregut d’uns 600 metres arribarem a Viliella. Travessarem aquest petit llogaret, passarem per davant, per sota, de l’església del poble i continuarem per un camí sense asfaltar (42 24 58 01 41 46) .

Durant una bona estona tindrem a la nostra dreta un bon estimball, on a baix,  es veu una gran vall, en aquestes dates, entapissada de verd.

El camí, amb algun bony de tant en tant, però accessible amb vehicles de turisme, circulant amb precaució, ens permet arribar a la masia de Can Jan de la Llosa (42 26  23 01 41 57) , on si trobem al seu propietari, en Jan, home cordial i obert, podrem fer petar la xerrada una mica.

Des d’aquí, les restes de l’ermita ja son clarament visibles, no tant les del castell. Ambdues edificacions semblen enganyosament a la vora.

Aparquem el cotxe a la planura de davant del mas i ens disposem a continuar la ruta a peu. Passem per entremig de les cases de la masia, travessem un petit pont i a l’altra banda del riuet, continuem per l’esquerra, per un costerut camí de terra, a estones encimentat.

Al poc trobem una barrera, que traspassem i que educadament tornarem a tancar. El camí, té tota l’estona a l’esquerra la companyia de les cristal·lines aigües d’un riuet, que avui, a mitjans de novembre, exhibeix en alguns llocs bonics caramells de gel. A estones, pel mig del camí, cal anar en compte amb la capa de gel que s’hi ha format durant la nit.

Aviat trobem una desviació a mà esquerra, ben evident, que baixa fins el llit del riu, però comprovem que no hi ha res que ens faciliti el pas a l’altre costat, sense mullar-nos. Cal continuar una estoneta, seguint el marge del riu, i trobarem de seguida fins a tres precàries passarel·les de fusta que ens permeten passar primer el riu i després els seus degotalls.

castell-de-la-llosa-101111_561

Una vegada a l’altra banda sols en resta acostar-nos a les restes de manera intuïtiva, primer cap a l’esquerra i amunt després.

El passeig es pot fer en uns 20 minuts, si no ens distraiem amb les admirables vistes que ens envolten, o contemplant les belles danses de les aigües juganeres .

Localització: N 42 26 32 E 01 42 06. Altitud: 1.700 m.

Altres: En Jan ens comenta que durant els caps de setmana dels mesos d’estiu, es força notable l’afluència de gent disposada a passar un grat dia de muntanya. En aquest cas, l’accés als terrenys de la masia, es converteix en un improvisat pàrking de pagament.

Cerdanya : Veure en un mapa més gran.

castell-de-la-llosa-101111_704

En primer terme el mas de Can Jan de la Llosa, envoltat per unes vistes supèrbies. A la dreta de la fotografia, a mitja alçada, es veu l’antiga capella del castell.