Castell de Calonge / Baix Empordà

Situació: Dins de Calonge (Baix Empordà) – Girona.

Època: Segle XIII.

Estat: Restaurat. Propietat municipal. Visitable.

Accés - Visitat el 10/04/2010:

Hi hem accedit pel carrer La Barrera nº 13 (Aquest carrer és transversal al carrer Major, després d’haver deixat enrere l’església Parroquial, primer carrer a la dreta, en baixada), on hi ha un petit espai per aparcar (41 51 49.25 03 04 25.46) i des d’on hem accedit directament a la plaça on hi ha el castell.

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament de Calonge, ens complau extreure, literalment, la següent informació:

“Al segle VIII es comença a construir el castell de Calonge, una de les fortaleses més grans del Baix Empordà, situat al nucli antic del municipi. Aquest castell va ser fundat pels comtes de Girona amb la finalitat de vigilar les ràtzies sarraïnes. Al sembla, la primera edificació del castell va ser el lloc on ara es troba la torre quadrada. Durant els segles posteriors, el castell va anar creixent tant en volum com en importància. Al segle XII es va construir una altra de les edificacions significatives de Calonge: el monestir de Santa Maria del Mar o del Collet. El segle XIII és l'època de màxima esplendor del castell. Una mostra d'aquesta importància va ser la concessió per part del rei de crear un mercat setmanal a Calonge, ja cap a finals de segle. En l'actualitat , el castell és meitat fortalesa i meitat palau. Tot i així, manté una dignitat i una presència extraordinàries i està integrat totalment en el nucli urbà.

Endinsar-se en el seu pati d'armes el portarà sens dubte a l'època medieval. El castell pertany actualment a la Generalitat de Catalunya i no està obert al públic, encara que si que es pot visitar els jardins i el pati d'armes.”

• Dins del terme municipal de Calonge hi podem trobar les següents edificacions:
  1. Can Savalls