Capella de Sant Feliu – Castell de Mur / Pallars Jussà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Guàrdia de Noguera, entitat de població capital de Castell de Mur, vila i municipi de la comarca del Pallars Jussà (Lleida).

Època: Segle XI – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. Lliurament accessible. Precioses vistes als voltants.

Accés - Visitada el 09/10/2008:

El camí per arribar-hi és el mateix que el que ens porta al castell de Guàrdia, i que tot seguit reproduïm:

0 - Procedents de Tremp i circulant per la carretera C-13 en sentit Balaguer, entre els PK 78 i 79 d'aquesta carretera, cal prendre en una rotonda, una sortida a  la dreta (42 05 53.0 00 53 16.0) amb la indicació per anar al Castell de Mur.

1 - Circularem còmodament per una carretereta asfaltada (LV-9124). Deixarem enrere el poble de La Guàrdia de Noguera. Trobarem posteriorment una cruïlla, també indicada per continuar per la dreta per anar a Castell de Mur, cap a on ens dirigirem, tot i que no hi hem d'arribar, doncs abans, en un lloc sense cap indicació, a la dreta de la carretera veurem una baixada, l'inici d'una pista de muntanya, sense asfaltar, tancada amb una cadena que en barra el pas als vehicles (42 06 07 0 51 36), per on continuarem.

La distància des del trencall de la carretera C-13 fins aquí, ha estat d'uns 8,3 km.

Aparcarem el cotxe al voral de la carretera i ens disposarem a seguir l'itinerari a peu.

El camí, molt ample, ressegueix la faldilla de la muntanya, sense desnivells de consideració, amb unes impagables vistes del pantà de Terradets, fent la passejada força agradable.

En  uns 25 minuts arribem primer a les restes de la capella de Sant Feliu, i poc més endavant a les del castell.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa - Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya - ens complau extreure la següent informació (Juny 2013).

“ Descripció

La capella de Sant Feliu, de fet, són restes de l'antiga església parroquial de l'enderrocat castell de la Guàrdia.

Es compon d'una sola nau, que actualment es troba parcialment en ruïnes, la coberta, un dels murs laterals i part del mur sud estan derruïts.

La coberta era amb volta de canó de perfil semicircular i reforçada per dos arcs torals.

Les façanes són llises amb un fris d'arcuacions llombardes, l'absis tenia arcuacions i una finestra. La porta a migjorn és senzilla.

Per les seves característiques constructives aquesta església es pot incloure dins l'arquitectura llombarda del segle XI.

Formava part de la pabordia del castell de Mur al segle XI.”

Pallars Jussà : Veure en un mapa més gran.