Torre dels Francesos – Ribera d’Ondara / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Rubinat, entitat de població del municipi de la Ribera d’Ondara, a la comarca de la Segarra (Lleida).

Època:  Segle XIX - (Generalitat de Catalunya). *

La torre dels francesos és una antiga fàbrica on embotellaven aigua mineral d'un dels pous que es troba dins de l'edifici, i que té una fondària de 35 metres aproximadament (Generalitat de Catalunya). *

Protecció: No hi consta - (Generalitat de Catalunya). *

Estat: Manté un relatiu bon estat; encara conserva les parets exteriors. No així la coberta, ni el segon pis. No és accessible lliurament.

Aquesta edificació està aixecada al bell mig del no res, envoltada de terres de conreu, en un immens paratge que emana una sensació de serena bellesa ...

Accés - Visitada el  01/11/2013:

Iniciem la descoberta a Rubinat, als peus de l'Església de Santa Maria de Rubinat.

(0) Punt d'inici: - Aquí comença l'itinerari, circulant per un camí, en baixada - N 41 37 25.55 E 01 19 14.73).

Durant la propera ruta sols trobarem tres desviacions que cal conèixer:

(1)N 41 37 19.37 E 01 19 04.61 – continuarem per l’esquerra

(2)N 41 37 04.00 E 01 18 55.00 – continuarem per la dreta

(3)N 41 36 53.46 E 01 18 56.63 – continuarem per l'esquerra, per una pendent que baixa al torrent.

Fins aquí hem fet un recorregut d'uns 1100 metres per camins de terra, transitables. No hem vist cap indicació enlloc.

Ara, abans de baixar caldria plantejar-se l'oportunitat de deixar el vehicle al voral de la carretera i continuar a peu per explorar els propers metres. Els més agosarats, encara poden continuar una miqueta més amb cotxe.

Una vegada a baix, al davant d'una casa abandonada - (Casa dels francesos) - Generalitat de Catalunya,

de nou caldria plantejar-se aparcar aquí el vehicle, a menys que es disposi d’un 4x4. Hem de continuar el camí, que ara s'enfila decididament.

Al cap d’uns cent metres arribem dalt d’un lloc on hi ha terres de conreu. Aparquem aquí mateix (41 36 48.91 01 19 0.28).

Finalment, continuem a peu pel marge esquerra del camp. Ben aviat la torre serà nostra.

Mapa de la part final de l'itinerari.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2013):

“ Descripció

Edifici aïllat situat al mig d'una zona d'explotació agrícola cerealística dins del terme de Rubinat.

Aquest és de planta rectangular amb una torre de planta circular, a la part de llevant. Aquest edifici s'estructura a partir de planta baixa, primer i segon pis, i aquest últim, tan sols s'ha conservat a la torre.

Destaquem el fet que l'edifici presenta moltes obertures decorades amb estructures de maó, com podem veure a planta baixa amb diferents portes d'accés, així com, en el primer pis, a partir de finestrals.

La torre és l'única que té el segon pis, amb obertures de forma romboïdal a tot al voltant, també decorades amb estructures de maó.

Hi ha tres cornises al voltant tor el perímetre de l'edifici per separar els pisos, realitzades amb maó, amb tot destaquem la decoració de la cornisa de separació del segon pis doncs es tracta d'una doble cornisa farcida amb rajola decorada amb una sanefa de motius geomètrics que ha caigut en molts trams.

A l'interior de la torre, a la seva planta baixa ens trobem de ple amb la boca del pou, sense quasi cap protecció.

L'obra presenta un sòcol a una part la planta baixa que abraça el perímetre de l'edifici i la resta de parets estan obrades amb maó, sobre el qual hi ha un aplacat de pedra amb rejunt de fang disposada de manera irregular. No es conserva la coberta de l'edifici.

Notícies històriques

La torre dels francesos és una antiga fàbrica on embotellaven aigua mineral d'un dels pous que es troba dins de l'edifici, i que té una fondària de 35 metres aproximadament."

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya

Altres pàgines