Torre del mas de Don Felip – Riudoms / Baix Camp

La cara amable

Entorn

La cara lamentable

I T I N E R A R I

Situació: Completament isolada, en terrenys de Riudoms, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Camp (Tarragona).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: En conjunt l'edificació està força malmesa. La planta baixa és accessible lliurament i per tant està feta pols i plena d'andròmines. L'element més sencer és la torre.

Accés – Visitada el 06/05/2017:

El punt d’inici (0) d’aquesta edificació podria ser un lloc situat a 41 06 02.5 01 04 57.1, aixó és, entre els PK 2 / 3 de la carretera que a Google Maps s'identifica com a TV-3141 (Reus / Cambrils). En aquest punt deixem l'asfaltat i entrem a un camí de terra, transitable. No hi ha cap indicador.

(1) – A 41 05 58.8 01 04 46.5 trobem un “poti poti” de camins. Continuem recte.

(2) – A 41 05 56.8 01 04 42.0 trobem una desviació. Girem a mà dreta.

M A P A d'aquest curt recorregut

Masia adossada a una torre de defensa.

Aquesta, probablement reformada en successives èpoques, te una finestra del segle XVI en el segon pis.

Planta quadrada, d'uns 4,90 x 4,70 metres, i uns 13 m. d'alçada. Planta baixa i tres pisos, amb terrassa superior, merlets i quatre matacans.

Notícies històriques

Torre de defensa que molt probablement data del segle XVI, de l'època de les frequents incursions dels pirates berberiscs.

Domina la penetració que conforma el camí del llit sec de la riera de Maspujols.

La veu popular parla de la troballa d'un tresor de monedes (potser de la guerra del francès, o de les Carlines), que va enriquir el seu propietari, Don Felip.”