Torre de Sallent – Pinell de Solsonès / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sallent, petita entitat de població del municipi de Pinell de Solsonès (Solsonès) – Lleida.

Època: Segles XI-XII.

Estat: Malmès. Sols conserva en peus una part d’una gran torre. Lliurament accessible.

Altres noms: Coneguda també com a Castell de Sallent

Accés - Visitat el 21/06/2011:

Procedents de Calaf i circulant per la carretera 1412a, en sentit Ponts, a tocar del PK 13, accedim a la localitat de Sanaüja (N 41.87124 E 01.30649), dirigint-nos al centre urbà a través del Passeig de Ronda. Passem per sobre d’un pont medieval  (Segle XIV). Continuem després pel carrer dels Valls i finalment abandonem Sanaüja per una carretereta que es dirigeix a Lloberola i Solsona.

Trobem un trencall indicat per anar a Lloberola, direcció que obviem i seguim recte. Més endavant trobem un cartell (41.88952 01.32221) que ens invita a continuar per la dreta,  en direcció a Sallent, on arribem i aparquem al voral de la carretera.

Tota l’estona hem circulat per carreteres perfectament asfaltades.

Localització: N 41.90367 E 01.33525. Altitud: 481 m.

Altres:Al costat de la torre hi ha encara restes ben evidents de pedres, bé d’una muralla o d’edificacions annexes. L’envolta encara un petit fossat, per un dels costats.

Uns metres més avall, hi ha l’antiga església de Sallent (segle XVII). S’hi estan portant a terme treballs de restauració).

També a la vora, enfilada, trobarem una interessant edificació, anomenada la Rectoria. Sobre una de les portes hi ha un escut heràldic amb una data: 1661.

Des d’aquesta pàgina voltem transmetre una cordial salutació a Na Violant, natural de Balsareny, d’ofici restauradora,  que hem trobat avui treballant a l’interior de l’església de Sallent  i amb qui hem pogut  fer petar la xerrada una mica, compartint per una estona l’afició per les “pedres” antigues.

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá

Solsonès : Veure en un mapa més gran.

sant-jaume-de-sallent-110621_501bis

sant-jaume-de-sallent-110621_505

sant-jaume-de-sallent-110621_507

Interior de Sant Jaume de Sallent, en restauració.

sallent-rectoria-solsones-110621_516

Des de la rectoria, vistes, en primer lloc, de la torre de Sallent i al fons, l'església de Sant Jaume de Sallent.

sallent-rectoria-solsones-110621_514

sallent-rectoria-solsones-110621_508