Torre de la Serra de la Petita – Berga / Berguedà

És una edificació del segle XIX.

torre-de-la-serra-de-la-petita-berga-110720_508bis

Torre.

torre-de-la-serra-de-la-petita-berga-110720_511

torre-de-la-serra-de-la-petita-berga-110720_709

Vistes des de la Torre. A dalt, a l'esquerra, el Santuari de Queralt. A la dreta l'església de Sant Pere de Madrona, on es diu que hi havia hagut el castell de Berguedà.

Situació: Dalt d’un turó que domina la ciutat de Berga (Berguedà) – Barcelona.

Època: Segle XIX. És una edificació d'època carlina.

Estat: Relativament  ben conservada. El seu interior no és accessible, hi ha una porta metàl·lica que en barra el pas. Precioses i extenses vistes a tots els voltants.

Accés - Visitada el 20/07/2011:

D’entrada recomanem veure els dos planells amb detalls que hi ha en aquesta mateixa pàgina, que creiem que donaran una idea ben clara de l’accés a aquesta edificació.

L’itinerari comença a les coordinades de situació N 42.10764 E 01.85045, on hi ha una cruïlla on es troben la carretera que es dirigeix a Rasos de Peguera i a Sant Llorenç de Morunys, amb la carretera antiga amb destinació a Guardiola de Berguedà.

Deixarem el cotxe aparcat uns metres enrere, en una zona disposada a l’efecte, davant mateix del restaurant la Cabana i ens disposarem a continuar el camí, a peu, direcció Guardiola.

A ben pocs metres, d’aquesta cruïlla, a la dreta, cal continuar per un camí encimentat ( 42.107736 01.850022) que s’enfila amb decisió muntanya amunt, sense cap indicació. (A l’esquerra hi ha una casa. A l’inici, en paral·lel i per sota del nostre camí n’hi ha un altre, indicat per anar a la font de la Petita).

berga-torre-de-la-serra-de-la-petita-mapa-google-de-litinerari-a-peu-2

Al cap d’uns 10 minuts de pronunciada pendent, arribem sans i estalvis a la planura on hi ha aquesta torre.

Localització: N 42.11092  E 01.85541. Altitud: 869 m.

Altres noms: Coneguda també com a Castell dels moros i com a Fort de Luisa Fernanda.

D’aquesta edificació, bastida l’any 1838, és diu que per les seves característiques (?) és l’única de les fortificacions d’època carlina que es conserva  a Catalunya.

Informacions complementàries de l'ITINERARI

berga-torre-de-la-serra-de-la-petita-mapa-google-de-litinerari-a-peu