Capella de la Pietat – Berga / Berguedà

Capella de la Pietat – Berga

Capella de la Pietat – BergaCapella de la Pietat – Berga

I T I N E R A R I

Situació: a Berga, ciutat i municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Berguedà (Barcelona).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Des del carrer es pot fer una ullada al seu auster interior, a través de la vidriera de la porta d'entrada. Així és com hem pogut obtenir la fotografia que il·lustra aquest reportatge.

La trobarem al carrer de la Pietat.

Edifici d'una sola nau cobert amb volta de canó.

L'interior presenta una decoració totalment neoclàssica, columnes estriades, fris, enguixat, etc. En canvi, l'exterior és força auster. Sembla una casa entre mitgeres d'una sola alçada amb la façana parcialment arrebossada, feta de grans carreus de pedra ben escairat.

L'únic element que ens porta a pensar que estem davant d'un edifici religiós és la petita espadanya dels peus. L'entrada és un arc de mig punt amb un òcul a la zona superior de la façana.

Presenta alguns elements considerats del preromànic, malgrat l’estructura correspon al s. XII.

Consta documentalment que els obrers que treballaren al recinte, posteriorment ho feren a Sta. Maria d'Avià, també al s. XII.

Un segle més tard la capella fou regentada per frares mercenaris que més tard passaren al convent de Sta. Magdalena i després a St. Joan. Fou parròquia de Berga fins el 1277, mentre es construïa la de Sta. Eulàlia. El 1665 fou objecte d'una restauració barroca.”