Torre de guaita de Portell – Sant Ramon / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A Portell, entitat de població de Sant Ramon, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Protecció: BCIN  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurada. Endimoniadament amagada entre les cases. Difícil de localitzar, doncs la seva reduïda alçada la manté ben arrecerada entre les edificacions que l’envolten i que a la vegada limiten força les seves vistes panoràmiques. Aparcament als carrers del poble, millor els de la vora de la carretera.

Dins de Portell. Caldrà fer un bon exercici de localització per tal de trobar-la ...

Aquesta torre de guaita són les restes del castell de Portell, situada al capdamunt del nucli.

Només conserva una alçada d’uns quatre metres, fet que no es destaca de les cases que l’envolten. L’aparell està format per carreus de pedra calcària de mitjanes dimensions poc treballats, lligats amb morter i formant filades irregulars.

Notícies històriques

Els orígens de la torre es poden situar al segle XI, quan es va ocupar aquesta zona de la Segarra que s’incorporà al comtat de Berga. La primera referència data de l’any 1035, en el testament del compte Guifré II de Cerdanya, el qual llegà el castell al seu fill Bernat.”

Mostra Segarra en un mapa més gran