Torre de Can Modolell – Viladecans / Baix Llobregat

torre-can-modolell-viladecans-071229_501_0

Estat: En bon estat. Actualment acull les dependències de l'Ajuntament de Viladecans.

Altres noms: Casa del comú -  Ajuntament de Viladecans - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitada el 29/12/2007.

Trobarem aquesta edificació a la plaça de l'Ajuntament.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació:

Descripció

Can Modolell era una casa fortificada amb una torre de defensa contra els pirates, bastida al segle XVI.

Aquesta torre és un dels elements més destacats de l'edifici, que va ser reformat en un estil modernista-neogòtic el 1892.

Hom aprofità l'estructura de l'antiga torre, al primer pis de la qual fou construïda la capella, així com els edificis annexes que hi havia a banda i banda.

En un d'aquests edificis, on hi ha el balcó cantoner, fou instal·lat el menjador d'hivern, dotat d'una bella xemeneia neogoticitzant de fusta tallada, obra de J. Azemar i J. Riera del 1893.

Avui són el despatx de l'alcalde i la seva secretària.

El menjador d'estiu dels Modolell era instal·lat a la banda del darrere; té arrambadors de ceràmica vidriada i dóna a la balconada sobre el jardí.

L'escala del jardí té força interès, amb barana caladai finestrals motllurats i amb vitralls.

Notícies històriques

Per una pintura a l'oli de la fi del segle XIX, obra d'un Nogués casat amb una Modolell (propietaris de la casa aleshores), se sap que la construcció constava de dos cossos separats per la torre.

El de la dreta amb un arc de mig punt al portal (potser segle XVII) i dos pisos; el de l'esquerra era un ampli casal de tres plantes de tipus vuitcentista.

Aquesta estructura va ser aprofitada en realitzar la important reforma neogòtica, que és la que dóna la fesomia actual a l'edifici, datat segons la llinda motllurada del balcó lateral el 1892.

Cal considerar que alguns del carrers que envolten aquesta edificació son peatonals.

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.