Torre Roja – Viladecans / Baix Llobregat

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


torre-roja-viladecans-071229_505

torre-roja-viladecans-071229_507

I T I N E R A R I 


Situació: A la població de Viladecans – Baix Llobregat (Barcelona).

Època: Segles XIII – XIV - Generalitat de Catalunya*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Molt ben conservada. Visible exteriorment, es pot fer un recorregut de  circumval·lació al voltant d’aquesta edificació. En l'actualitat és un equipament municipal. Aparcament als voltants.

Altres noms: Quadra Burguesa – Torre Burguesa / Generalitat de Catalunya.*

Accés – Visitada el 29/12/2007:

Procedents de Sant Boi de Llobregat, i circulant per la carretera C-245, en sentit Castelldefels,  trobarem una rotonda a l'entrada de Viladecans ( 41 19 11.96 02 01 32.91).

Cal prendre la primera sortida, a la dreta,  i entrarem al carrer Josep Vicenç Foix. Al final d'aquest carrer,  girem a l'esquerra, trobant-nos llavors circulant pel carrer Pompeu Fabra.

La torre ja és visible ben aviat, a la dreta.

(Durant el curt recorregut, des de la rotonda fins aquí, hi ha un parell de cartells informatius: La Torre Roja i Piscina municipal).

Localització: N 41 19 12.94 E 02 01 20.51 -  Altitud: 21 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació:

Descripció

Petit castell, aïllat i de planta quadrada amb planta baixa i dos pisos i pati central, porxat per arcs de mig punt.

Al centre de la façana principal hi ha una magnífica torre de planta quadrada i quatre pisos, probablement del segle XIII.

Els pisos són coberts amb volta de canó rebaixada, amb l'eix igual al dels seus arcs.

La porta principal, del mateix tipus que el d'un recinte emmurallat, és d'arc de mig punt i dovelles de pedra, amb pas cobert i arc també a l'interior.

Al damunt, el pis principal té una finestra gòtica triforada, mentre que unes altres de biforades es reparteixen per la façana; totes elles semblen correspondre a una reforma de finals del segle XIX, excepte una de tapiada, amb arc de mig punt, que es troba a la part interior del pati.

El coronament de la torre consta de merlets i barbacana.

Les quatre façanes són ornades per un sòcol de pedra vermella.

Les finestres són geminades amb capitells ornats per fulles i flors.

Cal destacar especialment la façana posterior, amb un cos sobresortit de dos pisos, obertures emmarcades per dos blocs de pedra, gàrgoles i coronament amb creu de filigrana.

L'edifici és coronat per merlets.

El pati dóna accés a les diferents estances de l'edifici.

Les obertures són d'arc de mig punt o d'arcs rebaixats, amb dovelles de pedra.

Al conjunt hi destaquen l'escala, amb replà de pedra artificial; un pòrtic de forma conopial; un conjunt de bigues i carteles de fusta amb ornamentació; la coberta de teula àrab i alguns relleus amb figures de personatges.

Notícies històriques

Fortificació documentada el 1148.

L'any 1265 la família dels Burguès, ciutadans de Barcelona, adquiriren unes possessions al municipi, a les quals integrarien la Quadra Burguesa, centrada en l'antiga torre d'aquest nom i avui anomenada Torre-roja.

El 1327 es documenten dues jurisdiccions diferents a Viladecans, però dins els termes del castell d'Eramprunyà, arrel d'un litigi de límits entre Pere Marc (senyor d'Eramprunyà) d'una banda, i Francesc Burguès (senyor de Viladecans), Guillem de la Torre (del mateix lloc) i Antiga (vídua de Pere Burguès) de l'altra.

Sembla que és Guillem de la Torre qui s'hauria d'identificar amb el senyor de la quadra de la Torre Roja o Torre Burguesa, com també és anomenada.

El 1562 Enric d'Agullana vengué el lloc de Viladecans i la torre Burguesa als Fiveller, que aleshores posseïen la baronia d'Eramprunyà, a la qual els llocs esmentats restaren integrats fins el 1625 que pervingueren als barons de Sant Vicenç.

Al segle XVIII n'era senyor Miquel de Torrelles, que hi tenia a l'indret una casa i un fortí amb dues peces d'artilleria.

L'edifici fou molt restaurat el primer quart del segle XX.

Actualment serveix com a seu de la Policia Nacional.



*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació



Baix Llobregat : Veure en un mapa més gran.