Torre de Ca l’Aymar (Can Casquet) – Sant Celoni / Vallès Oriental

Aquesta pàgina tracta conjuntament les dues torres supervivents del

Recinte emmurallat de Sant Celoni / Vallès Oriental

La Força és l'antic nucli fortificat de Sant Celoni.

De les cinc torres que, com a mínim, tenia originalment el conjunt de la Força, només se'n conserven dues: La torre de la Força i la Torre de cal Aymar també coneguda com a torre Casquet,i l'angle d'una tercera.

Situació: A Sant Celoni, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Oriental (Barcelona).

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya.

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.

Estat: Restaurada.

Altres noms

Localització: carrer les Valls - cantonada Plaça Oliveres Prat.

La torre va quedar dins d'una casa particular. Els merlets que la coronen són afegits posteriorment.

La següent Informació és compartida per les dues torres

El Barri de la Força és el nucli fundacional de la vila de Sant Celoni.

Aquest recinte va ser l'únic que va tenir muralla pròpiament dita.

Aquesta muralla tindria unes cinc torres de les quals només s'en conserven dues: la Torre de Ca l'Aymar, la qual encara resta dins de propietat privada i sense restaurar, i la Torre de la Força, la qual la va adquirir l'Ajuntament de Sant Celoni per restaurar-la i obrir-la al públic.

També hi  ha documentats diversos trams de muralla.

• Per complementar i/o contrastar la pobre informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de Vikipèdia, els següents fragments de text (Setembre 2019):
  • La Força és l'antic nucli fortificat de Sant Celoni. La bona situació geogràfica i de comunicacions de la capella de Sant Celdoni, situada al peu del camí ral, i l'empenta de l'orde dels Hospitalers, propietaris de la vila des de 1151, van propiciar el creixement de cases al seu entorn, la fortificació de la vila i la creació del mercat per abastar la contrada.

El carrer Major de Sant Celoni queda ubicat dins del perímetre intern de la muralla medieval.

El solar objecte d'estudi estava afectat pel projecte de construcció d'una vivenda.

Aquesta circumstància va motivar la programació d'una intervenció preventiva de control arqueològic l'any 2002, prèvia a les obres d'edificació.

El resultat de la intervenció va permetre documentar part de la muralla medieval, així com altres estructures del segle XIX.

A l'extrem sud-est del solar es va localitzar un fragment de pany de muralla (bastit amb pedres lligades amb morter de calç) i la banqueta de fonamentació (formada per grans pedres).

El recinte emmurallat, d'un perímetre de 300 metres, va ser construït al segle XIV.

Actualment els murs de la muralla es troben arrebossats i amortitzats com a paret de façana.

Molts dels seus trams han desaparegut.

Les estructures muraries del segle XIX (cisternes i dipòsits) adossaven i retallaven part del mur medieval.

• Als efectes de classificació d’aquesta edificació a les nostres pàgines ho farem amb l'etiqueta de “Torres”.

Torre de Can Casquet o Aymar