Torre colomer d’en Jovany – Valls de Valira / Alt Urgell

torre-colomer-den-jovany-os-de-civis-110707_502

Vista de la torre.

torre-colomer-den-jovany-os-de-civis-110707_510

Interior, cúpula de l'edificació.

torre-colomer-den-jovany-os-de-civis-110707_513

Detall de l'interior. A diferència d'altres edificacions torre-colomer, aquesta no presenta gaires obertures-nius pels coloms.

I T I N E R A R I

Situació: A tocar de les cases d’Òs de Civis, petita localitat del municipi de les Valls de Valira (Alt Urgell) – Lleida.

Època: Medieval. Es tracta d’una torre quadrada amb teulat de llicorella piramidal, que s’utilitzava com a colomer. Es suposa que a més podia fer funcions de torre de guaita.

Estat: Més o menys ben conservada, tot i que la coberta superior està feta malbé. Creiem que l’aigua de la pluja malmetrà aviat aquesta construcció. La porta d’entrada, de fusta, apareix llençada al terra. Així doncs, s’hi pot entrar lliurament.

Accés - Visitada el  07/07/2011:

Ós de Civis està situat al centre d’una vall que tot i que geogràficament és andorrana, políticament ha pertangut sempre a la comarca de l’Alt Urgell. Per això, la forma més àgil i còmode d’accedir-hi és des d’Andorra.

Cal prendre una carretera que trobarem una mica més amunt de Sant Julià de Lòria i que després d’un curt recorregut, envoltats d’un paisatge magnífic, quan ja arribem a Ós, ja veurem a la llunyania, davant nostre, la torre enfilada sobre la faldilla d’una muntanya.

Aparquem el vehicle en una ampla zona lliure que trobem al final de la petita població i ens disposem a continuar la descoberta a peu.

Cal haver memoritzat mentalment la situació d’aquesta edificació, doncs no hem sabut trobar cap camí que hi meni. La localització ha estat possible de manera intuïtiva, pujant muntanya amunt, camp a través , tot i que no ha estat gens feixuga aquesta tasca.

Localització: N 42.51124 E 01.43764. Altitud: 1.526 m.

Altres: Òs de Civis, també anomenat Aós de Civís (antigament Os d'Urgell), és una entitat municipal descentralitzada de les Valls de Valira, a l'Alt Urgell, i alhora és el nucli més habitat del municipi.

El poble conserva les cases medievals i, actualment, s'hi han construït moltes segones residències.

A Ós de Civis també hi trobarem l’església parroquial de Sant Pere d'Aós, romànica, força modificada,  que feia de castell. L’esvelt campanar presenta de lluny, la silueta d’una torre fortificada.

Altres pàgines:

• Es recomana una visita a la web de RACO – Revistes catalanes amb accés obert – on  a la pàgina ANNALS – volum 34 (2001), s'ofereix l'oportunitat de veure i/o descarregar un fitxer en PDF(“ El casal i els colomers medievals del Bertran (Albanyà ”), que és un interessant, extens i ben documentat treball sobre les Torres colomer.

Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.

torre-colomer-den-jovany-os-de-civis-110707_509