Santuari de Gresolet – Saldes / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Saldes, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XII – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Una senyora, que creiem que viu en aquesta edificació, ens ha facilitat l'accés al temple. Tot i que l’església, exteriorment, no presenta pas un mal aspecte, la senyora, ens ha alertat de que no ens acostéssim a la barana de fusta del cor, ni que ens belluguéssim massa per aquesta zona, donat que presenta perill d'esfondrament.

Sembla ser que properament es podrien emprendre els treballs que permetrien resoldre aquest problema.

A tocar del Santuari hi ha una zona de pícnic, amb taules i bancs de fusta.

Accés - Visitada 25/08/2015:

Procedents de Berga i circulant per la carretera C-16, anem en direcció a Bagà, sense arribar-hi. A l'alçada del PK 113 prenem una sortida a l'esquerra (42 13 03.8 01 52 08.6) , indicada per anar a Saldes. Entrem a la carretera B-400 (Guardiola de Berguedà – Saldes – Gósol).

En un lloc (0) d’aquest vial (42 13 30.2 01 44 32.2) situat entre els PK nº 15 i 16 (Poc més endavant del PK 15), hi ha una sortida a la dreta, indicada per anar a aquesta església.

(1) A 42 13 36.8 01 44 35.5 trobem una desviació. Seguim per l’esquerra primer i tot seguit per la dreta.

(2) A 42 13 40.8 01 44 41.7 arribem a una cruïlla amb tres sortides: continuem per la del mig.

Tot seguit us presentem un mapa inicial de l'itinerari, per aclarir dubtes

La durada del recorregut ha estat d'uns 6,7 km. Hi ha indicadors de tant en tant. És un camí amb uns quants bonys, a  estones estretet, on sols hi pot passar un cotxe.

Com diem sempre, millor si és possible anar amb un vehicle 4x4. De totes maneres quan hem arribat a dalt, hem trobat aparcats tranquil·lament, un quants vehicles de turisme.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Agost 2015):

Gran casal que integra l'església i l'hostatgeria, cobert a dues aigües amb teula aràbiga. Edificacions annexes. Parets de pedra en aparell descurat arrebossades en algun pany. Diversos cossos d'obra posen en evidència successives modificacions.

El conjunt està situat al fons d'una profunda vall, dominada per la presència del vessant nord de la muntanya del Pedrafroca. Entre planells de pasturatge voltats de bosc i rocam. Emplaçament singular accentuat per la proximitat del bosc Gresolet.

Hostal obert.

Mare de Déu de Gresolet

Hi ha la talla gòtica dels segles XIV-XVI, traslladada durant molts anys a l'església parroquial de Sant Martí de Saldes.

El 1165, notícia històrica del "feu de l'honor i castell de Gresolet".

Segle XIII, establiment d'una comunitat de donats.