Dolmen de Molers – Saldes / Berguedà

F O T O S

Durant el recorregut d'aproximació al Dolmen, es pot gaudir d'unes esplèndides vistes del Pedraforca.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Molers, un llogaret de Saldes, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Prehistòrica – Voltants del 1500 ac. (Wikipedia) / 1800 – 1400 segons la pàgina web de l'Ajuntament de Saldes.  Suposem que donada la seva antiguitat, tampoc vindrà de 100 o 200 anys, més o menys ...

És un dels megàlits més importants dels trobats dins la comarca del Berguedà a més d'esser el més septentrional.

Protecció: Ho desconeixem.

Estat: Bon estat. No és accessible a persones amb mobilitat reduïda. Per anar-hi amb gent gran i/o criatures, és un “típic” camí de muntanya, sense cap mena de perill, sense que hagués de provocar cap incomoditat a gent mínimament acostumada a caminar per la muntanya.

Altres noms: Dolmen de Cal Xisquet de Maçaners

Si voleu anar sobre segur, a descobrir aquest dolmen, feu el següent:

Introduïu al vostre navegador les següents coordenades: 42 13 52.4 01 46 06.7(0)

Amb aquestes dades, aquest formidable estri us hauria de situar en un lloc de la carretera B-400 (Guardiola de Berguedà - Saldes - Gósol), entre els PK 12 i 13, on hi ha una sortida d'aquest vial, indicada per anar a l'Hostal Pedraforca, (No hi arribarem) per on continuarem.

Obviarem un parell de sortides de la carretera que trobem a mà esquerra (La segona accedeix a l'Hostal Pedraforca), fins arribar a un lloc on hi trobarem un petit Bar-restaurant, “ el Cruse”, on aparcarem el vehicle en un lloc oportú i ens disposarem a continuar el camí.

Si som observadors, veurem que en un pal de la llum, hi ha un discret cartell, indicant la direcció a seguir:

Situats de cara a la façana del restaurant, pel costat esquerre surt un camí, encara asfaltat. Uns metres més avall, entre unes edificacions a banda i banda, es transforma en un petit sender. És un camí de terra, per on hem de continuar, a peu.

En deu minuts com a molt, obrint i tancant unes quantes portes de filferro electrificat, de les que impedeixen el pas al bestiar, arribarem al lloc on estan plantades aquestes formidables pedres, amb la imatge del Pedraforca al darrere.

Els següents dos mapes que us oferim, suposem que aclariran qualsevol dubte.

MAPA que ha dissenyat automàticament Google Maps

MAPA detall de la part final de l'itinerari

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament de Saldes, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2015):

És un dels megàlits més importants del Berguedà que data de 1.800-1.400 a.C .

Es tracta d'un monument funerari col·lectiu format per una cambra pentagonal i una gran llosa de més de vuit tones com a coberta. Està situat a dalt d'un gran túmul de més de vint metres de diàmetre.

Ha sigut objecte de nombroses espoliacions i d'un greu deteriorament al llarg dels anys.

Va ser excavat per primera vegada l'any 1920 per Mn. Joan Serra i Vilaró, que hi va trobar un aixovar funerari compost per diverses peces, de les que destaquen fragments ceràmics, un ganivet de sílex blanc amorf i un anell de coure.

A finals del 2002 i principis del 2003 ha estat novament excavat i restaurat per la Societat d'Arqueologia del Berguedà, havent-hi trobat restes humanes d'almenys 20 persones, ceràmica amb decoració geomètrica i de nansa d'apèndix de botó, típica del grup cultural de la Polada, un fragment de ganivet de sílex i altres peces d'indústria lítica, així com elements d'ornament de petxina i ambre.

Aquesta última intervenció arqueològica en el dolmen, també ha posat al descobert, una cambra més llarga i de diferent format a la que va `publicar Mn. Joan Serra i Vilaró, això ha permès restaurar el dolmen, de la forma que sembla que va ser l'original.

Aquest megàlit s'ha restaurat amb el concurs i la participació decidida i unànime de la Generalitat de Catalunya, de l'Ajuntament de Saldes i de la Societat d'Arqueologia del Berguedà.

El millor homenatge que hom pot retre a les generacions predecessores és la salvaguarda de la seva obra i la conservació en la memòria col·lectiva del nostre poble de la seva existència i la del lligam invisible i esglaonat de generacions complementaries i , a vegades, antagòniques, que defineixen la nostra identitat i conformen la nostra ànima com éssers vius que aspiren a ser i a existir.

Així doncs, el podem considerar un dels monuments prehistòrics més important de la comarca.

Es  troba situat  a una altitud de 1.225 metres, al terme municipal de Saldes, a prop del indret de Molers i a escassos metres de la carretera que va de Maçaners a Sales. El camí  per arribar-hi es troba just al costat del Cruse de " Cal Xisquet", per la carretera de l'Obaga.”

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 10/06/2015 - 18:26:06