Restes del convent de Sant Francesc d’Assís – Girona / Gironès

• Botiga del carrer Nou

• Altres localitzacions, situades en finques veïnes

Situació: A Girona, ciutat i municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Gironès (Girona).

Època: Segle XIV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Tot i ser una edificació de força entitat, a Girona, pràcticament ha desaparegut. Les poques restes supervivents estan escampades dins de propietats privades, conservades gràcies a la cura dels propietaris d'alguns establiments comercials, que els han incorporat en llurs locals. i també alguns elements dispersos, traslladats de lloc: a la casa Solterra, seu dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, al carrer dels Ciutadans”(Wikipedia).

Altres noms: dit també de Framenors – (Patrimoni.Gencat – Arqueologia).

Accés – Visitada el 09/04/2016:

A efectes pràctics, una de les localitzacions de restes d'aquesta antiga edificació és una coquetona botiga d'articles de regal EL CLAUSTRE – Regal, situada al número 9 del carrer Nou de Girona, quasi cantonada amb el carrer Santa Clara, ambdós vials, a tocar del Pont de Pedra.

Localització: N 41 58 57.7 E 02 49 19.9 - aproximadament – Altitud aproximada : 68 m.

Ens ha costat una mica localitzar aquestes restes. Les dades que oferia una pàgina web generalment ben informada, no eren del tot correctes, doncs situava aquest convent a la vora d'on actualment hi ha la Fontana d'Or.

Restes del convent de Sant Francesc d’Assís – Girona
Dades inexactes que consten a wikipedia el 16/04/2016
La imatge que apareix en aquesta fotografia correspon a la botiga que hi ha
al carrer Nou, cantonada amb Santa Clara i no pas a les coordenades
indicades.

Encaparrats com estàvem, preguntant a varies persones que transitaven per aquest entorn, no vàrem poder treure'n l'entrellat. Finalment, vam anar a topar amb uns dinàmics joves del restaurant Llevataps, que sense dubtar-ho ens van dirigir al lloc apropiat.

Altres:

• Donem les gràcies al Sr. Marià, el jove propietari de la botiga El Claustre, per la seva inestimable col·laboració. Ens va donar tota classe de facilitats per fer el petit reportatge fotogràfic que oferim en aquesta pàgina, alhora que va oficiar com un perfecte “cicerone”, acompanyant-nos a veure algunes d'aquestes restes repartides pels voltants (una d'elles fins i tot es pot veure en una escala de veïns), a més d'oferir-nos una completa i documentada explicació sobre el tema que ens ocupa.
  • Era evident que a més del legítim orgull que transmetia al parlar d'aquestes “velles pedres”, traslladava als seus interlocutors la intensa passió que sentia per la història i pel patrimoni històric, que ens sembla recordar va mencionar, ha heretat del seu pare, el Sr. Miquel.
  • Suposem que fruit d'aquesta passió ha esdevingut l'obertura de varies Galeries d’Art.

• A destacar, la notable presència d'un vertiginós pou, d'uns 10 metres de fondària, (Sense aigua, menys quan puja el nivell de la capa freàtica) situat dins, al terra de la botiga i que hom pot franquejar, trepitjant un vidre de seguretat, i també sobre les restes d'un mosaic i d'un fossar, apareguts durant una excavació que es va practicar amb motiu d'unes obres.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat - arquitectura, ens complau extreure la següent informació (Abril 2016):

“ Descripció

De l'antic convent de Sant Francesc, l'església del qual fou consagrada a mitjan segle XIV (1368), en resten només uns quants arcs del claustre gòtic, integrats en construccions posteriors de l'avinguda de Sant Francesc i del carrer Nou.

Alguns dels arcs són visibles gràcies a la cura dels propietaris d'alguns establiments comercials, que els han incorporat en llurs locals.

En resten també alguns elements dispersos, traslladats de lloc: a la casa Solterra, seu dels Servei Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, al carrer dels Ciutadans, i quatre arcades més a l'atri de l'església de S'Agaró.

Notícies històriques

Presumiblement, aquestes peces provenen de l'antic claustre del convent de Sant Francesc, situat al c/ Nou de Girona i que amb el procés d'obertura del carrer i la desamortització fou enderrocat totalment.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de – (Patrimoni.Gencat – Arqueologia), el següent text (Abril 2016):

“ Descripció

El convent de Sant Francesc d'Assís, dit també de Framenors, apareix en la documentació a partir del segle XIV.

Se situava en una zona força àmplia, al barri del Mercadal. La seva extensió comprenia part del carrer Nou, la plaça Josep Pla, el carrer Perill i l'espai que posteriorment ocuparia la fàbrica Gròber.

El final de la seva activitat religiosa es produí en el moment de les desamortitzacions de l'any 1835. El convent fou enderrocat i s'obriren nous carrers i espais públics.

Al carrer Nou es pot apreciar part del seu claustre a la Galeria d'art El Claustre. La resta del claustre es troba a la casa Solterra del carrer Ciutadans, actualment Servei Territorial de Cultura de la Generalitat, o també en algunes cases d'una urbanització de S'Agaró.

L'any 1990 va aparèixer un arc del transsepte de l'església del convent, que es conserva en el solar mateix on aparegué, de moment, al mig de restes d'altres construccions.”

• A efectes de classificació d'aquesta edificació a les nostres pàgines, li assignarem l'etiqueta de “Monestir”.