Pont Vell – Gironella / Berguedà

Situació: A Gironella, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XIV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ben conservat, encara es fa servir per creuar, a peu, el riu Llobregat. Lliurament accessible.

Altres noms: Pont Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Confluència carrer del Riu amb Plaça Doctor Armengou.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2014):

“ Descripció

Pont gòtic del que només en conservem una part degut a les transformacions i als efectes negatius de les riuades.

El pont salvava el Llobregat aprofitant una roca central del riu on reposa; el sector de llevant és format per un arc lleugerament apuntat i un de més petit rebaixat, tots dos de carreus de pedra sense escairar units amb morter.

Notícies històriques

L'obra és documentada en testamentaries des del s. XIV. Fins a la construcció d'aquest pont, l'únic accés possible era el del pont romànic de cal Bassacs.

Amb aquesta obra s'obrí un nou portal, el del pont, a les muralles del vilar, car permetia un accés més ràpid i millor al castell i al petit nucli urbà.

Al 1985 hi hagué una riuada que malmeté considerablement el sector de ponent, refet ja al s. XVIII.

Aleshores es féu necessari arranjar-lo, reconstruïnt els arcs de mig punt fets amb maó sobre la roca central, reconstruïnt també el gran arc rebaixat.”