Església Vella de Santa Eulàlia – Gironella / Berguedà

Església Vella de Santa Eulàlia – Gironella

Estat: Restaurada. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

L'any 1986 es restaurà i s’acondicionà per a activitats culturals (Ajuntament de Gironella).

La trobarem a la Plaça de la Vila.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2014):

“ Descripció

Església d'una sola nau coronada a llevant per un absis poligonal cobert amb volta de creueria nervada amb una imatge de sta. Eulàlia amb l'escut de Pinós a la clau.

Al costat de tramuntana s'hi obre una capella a manera de transsepte que separa la nau, més ample i més elevada que l'absis, cobert amb volta apuntada i flanquejada per petites capelles laterals a mode d'arcosolis.

El campanar és una torre massissa de planta rectangular que s'alça sobre el braç nord del transsepte i presenta un doble nivell de finestres d'arc de mig punt.

El parament és de grans pedres escairades, disposades en fileres i unides amb morter. Trobem afegits de moments posteriors de maó, obertures cegades amb un parament també de pedra però lleugerament divers, etc. La coberta és de teula àrab.

Notícies històriques

L'església és documentada des de l'any 1222 i fou parroquial de Gironella fins a finals del s. XX, quan la vila va créixer i fou necessària la construcció de la nova església.

Per a poder pagar les obres de l'edifici nou, la parròquia es va vendre l'església vella; des d'aleshores l'edifici ha acollit diverses activitats com una indústria tèxtil, una fàbrica de fideus, un esbart, una cafeteria, etc.

Finalment al 1972, el propietari la cedí a l'ajuntament que n'inicià la seva recuperació. El campanar fou restaurat al 1984 i el 1985 començaren els treballs arqueològics i de restauració per part de la diputació de Barcelona, sota la direcció d'Antoni Gonzàlez, redactor del projecte definitiu. A principis dels noranta l'acondicionament de l'edifici ja s'havia donat per acabat però encara no tenia ús.”

A tocar d’aquesta església, hi ha la nova església de Santa Eulàlia, aixecada al segle XX.